– Dreper oss langsomt

- Hvis vi forbys arbeid, studie og familiegjenforening, er det som å bli drept daglig, sier kurdere som venter på UDIs dom.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 26.04.2001

Den 27 år gamle asylsøkeren tør ikke tilkjennegi sin identited. Han er irakisk kurder og flyktet fra Kurdistan og kom til Norge i mai 1999. Snart to år senere vet han fremdeles ikke om han får bli her i landet.

– Det tok fire måneder fra jeg kom til Norge, før jeg ble innkalt av politiet til intervju. UDI avslo søknaden min om asyl og opphold på humanitært grunnlag. Men fordi det ikke var mulig å sende meg tilbake, fikk jeg ett års midlertidig oppholdstillatelse. Den 13. april i i år gikk tillatelsen ut. Nå har jeg ventet og ventet i to år, du kan jo prøve å tenke deg selv hvordan det føles, sier han.

Sammen med Kamil Ahmed Faraj, leder for Den irakisk kurdiske asylsøker- og flyktningeorganisasjon i Norge (IKAF), forteller 27-åringen om frykten og nervøsiteten blant kurderne som i løpet av et par uker får sin fremtid beseglet av UDI.

Drap og terror

– Da jeg var i politi-intervjuet, sa de at de visste hvordan forholdene var i Nord-Irak, og at jeg skulle fortelle om min personlige situasjon. Men da jeg fikk avslaget fra UDI, viste de til den generelle situasjonen i Kurdistan, sier 27-åringen.

Han og Kamil Faraj er meget kritisk til UDIs vurderinger av forholdene i Nord-Irak.

Abonnement halvår kr 450

– Området er som et hus uten vinduer og dører. Det er ikke underlagt irakisk styre, er ingen egen stat, men styres av militsiaen, forklarer Faraj.

Han viser til Patriotic Union of Kurdistan (PUK) og Kurdish Democratic Party (KDP), de to største rivaliserende partiene i Nord-Irak.

– PUK og KDP gjør alt i sin makt for å nå sine mål og terroriserer folk i kampen om få kontroll over området. Partiene har vekselsvis tilkalt hjelp fra tyrkerne, iranerne og til og med Saddam Husseins tropper for å myrde kurdere som ikke er på deres side, forteller Faraj.

– Vil ikke bli drept

Da tilkalte lederen i KDP Saddams styrker for å massakrere PUK-tilhengere. De sistnevnte flyktet til Iran og hentet militær hjelp derfra og slo tilbake.

– Men hvor var USAs fly som skulle beskytte oss da Saddams tropper drepte for fote? Hvor var USA da iranske styrker gjorde det samme? Og hvor er de når tyrkiske fly bomber kurdere i Nord-Irak, spør Faraj, og mener at Norge lukker øynene og ikke anerkjenner problemene i Kurdistan.

– Jeg er medlem av et kommunistisk parti. PUK og KDP forsøker hele tiden å motarbeide oss og drepe oss. Jeg har livet kjært og vil reise tilbake for å bli drept. Kanskje dette høres ut som en film, men …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.