Amerikaner får Gaarder-pris

I dag ble det kjent at den amerikanske klimaforskeren James E. Hansen (69) får årets Sofie-pris for sin forskning på menneskeskapte klimaendringer. I dette prisvinnerintervjuet kritiserer han norsk oljeutvinning, men berømmer Jostein Gaarders Sofies verden, som barnebarnet er oppkalt etter.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

«Hansen er den som har gjort det umulig for å unnskylde overfor våre barnebarn med at vi ikke visste».

Det skriver juryen for Sofieprisen, opprettet av Jostein Gaarder, i sin begrunnelse for å gi prisen for 2010 til den amerikanske klimaforskeren James E. Hansen. Navnet på prisvinneren ble offentliggjort onsdag 7. paril kl. 14.00. Ukemagasinet Ny Tid har intervjuet Hansen, via telefon fra USA.

– Gratulerer med Sofie-prisen. Hva betyr dette for deg?

– Det er en stor ære. Jeg visste ikke om Sofieprisen, men boken min åpner med et bilde av barnebarnet mitt Sophie. Datteren min studerte filosofi og likte Jostein Gaarder og boken Sofies verden. Derfor kalte hun datteren sin Sophie.

– Du begynte å advare mot menneskeskapt global oppvarming allerede på 1980-tallet. Har utviklingen siden den gang gjort deg optimistisk eller pessimistisk?

– Etter 1980-årene ble global oppvarming en stor sak og det ble raskt internasjonal enighet om at noe måtte gjøres. I 1992 ble alle land enige om å stabilisere nivået av drivhusgasser i atmosfæren. Det virker som om politikere sier de riktige ordene, men hvis du ser på hva de faktisk gjør, er det et stort skille mellom ord og handling. Etter at jeg hadde deltatt i to høringer i kongressen, ville jeg til tilbake til vitenskapen. Mellom 1989 og 2004 var jeg ikke i mediene. Men etter hvert ble det klart at hva verdens regjeringer foreslår å gjøre med global oppvarming ikke holder mål.

– Boken din, som kom i fjor, heter «Storms of My Grandchildren: The Truth About the Coming Climate Catastrophe and Our Last Chance to Save Humanity». Hvorfor tror du at det er siste sjanse vi har til å redde menneskeheten?

– Fordi vi nærmer oss flere vippepunkter. Islagene på Grønland og i Antarktis er ett eksempel. Når de begynner å smelte, er det nesten umulig å snu utviklingen. Overlevelse av dyrearter er et annet poeng. Når klimaendringene blir større, blir det større press på artene. Hvis noen arter blir utryddet, vil flere forsvinne, fordi arter er avhengig av hverandre for overleve. Det er fare for at økosystemer vil kollapse.

– Hva kan vi gjøre for å stoppe global oppvarming?

– Vi kan løse problemet hvis vi lar mesteparten av fossilt brennstoff bli liggende i bakken og da mener jeg først og fremst kull og tjæresand. Det som skjer nå, er at regjeringer gir tillatelser til å utvinne ukonvensjonelle fossile brennstoff. Både USA og Norge er involvert i dette. Vi må også arbeide for å finne fremtidige rene energikilder, noe vi uansett må, siden mengden fossilt brennstoff er begrenset.

– I fjor ble e-poster fra FNs klimapanel offentliggjort, med innhold som mange mener viser at forskere ved klimapanelet jukser. Hvordan påvirker dette folks holdninger til klimaendringene?

– De e-postene avslørte dårlig dømmekraft, ikke dårlig vitenskap. Ingen av e-postene avslørte noe som viser at jorden ikke varmes opp. Dessverre har dette gitt et inntrykk som tillater politikere å la være å handle. Du kan være sikker på at de som står bak tyveriet av e-postene, er personer som ikke ønsker endringene som er nødvendig for å løse problemet.

Fakta: James E. Hansen

  • James E. Hansen var en av de første forskerne som advarte mot faren for menneskeskapt global oppvarming.
  • Han har fått flere prestisjetunge priser for forskningen sin, men er også blitt kritisert for å blande vitenskap og ideologi.
  • Hansen leder NASA Goddard Institute for Space Studies.
  • I fjor ga han ut boken Storms of My Grandchildren: The Truth About the Coming Climate Catastrophe and Our Last Chance to Save Humanity.

Fakta: Sofieprisen

  • Sofieprisen er en internasjonal pris for miljø og bærekraftig utvikling.
  • Prisen ble opprettet i 1997 av forfatteren Jostein Gaarder og Siri Dannevig.
---
DEL