– Israel ødelegger for USA

– Konflikten mellom Israel og palestinerne er ødeleggende for USAs egeninteresser, sier forsker Hilde Henriksen Waage ved Fredsforskningsinstituttet.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

– USA trenger støtte fra moderate arabiske land til sin egen eventuelle krig mot Irak, mener Henriksen Waage, og hevder at dette er bakgrunnen for at USA fremmet resolusjonen i Sikkerhetsrådet.

Hun understrekker at hun ikke har lest resolusjonsteksten, men viser til CNN som formidler at resolusjonen tar til orde for en visjon om en palestinsk stat. Hun synes det er bra at USA har tatt et slikt initiativ og berømmer FN for å være på banen.

For første gang i historien gikk FNs sikkerhetsråd natt til onsdag inn for opprettelsen av en palestinsk stat. Resolusjonen som ble fremmet av USA, ble stemt gjennom med 14 mot null stemmer. Syria unnlot å stemme.

Vil ha land

– Tror du Sharon vil bøye seg?

– Sharon vil ikke ha en palestinsk stat, han har en helt annen plan. Etter min oppfatning følger Sharon samme strategi som tidligere statsministre fra Likud – som Begin og Shamir – han vil ha mer land. Jeg synes han de siste dagene har vist sitt sanne ansikt. Han vil ikke trekke seg ut, men derimot okkupere Vestbredden og Gaza. Sannsynligvis vil han hevde at palestinerne har vist at de ikke klarer å styre seg selv, og etter hvert forhandle om fred ut fra styrke.

Henriksen Waage er uenig i utenriksminister Jan Petersens og andres stadige oppfordringer om at partene må få stoppet volden på begge sider slik at de kan sette seg rundt forhandlingsbordet.

– Det finnes ingen likeverdige parter. Den sterke parten er Israel som okkuperer Palestina. Den svake parten, palestinerne, har sine selvmordsaksjoner som selvfølgelig er helt uakseptable. Det gir dem oppmerksomhet, men de kommer ingen vei. Å tro at partene kan sette seg ned og forhandle om fred er urealistisk. Det vil bli en fred på den sterkestes premisser, altså Israel. Palestinerne må ha hjelp utenfra, og USA er de eneste som kan hjelpe dem.

Henriksen Waage sier hun er klar over at dette er en pessimistisk analyse, men understreker at hatet mellom Israel og palestinerne er for stort. Det eneste som kan skape fred er en politisk løsning.

Skritt framover

– Dette er et viktig skritt fremover, men ingen endelig løsning. Det kan vi heller ikke vente så raskt, sier Kåre Willoch.

Han understreker at han bare har hørt nyheten på radioen og er urolig for at det kan bli en palestinsk stat som lever på israelsk nåde.

– Hvordan tror du Sharon vil forholde seg til denne resolusjonen?

– Sharon vil nok tolke resolusjonen på sin måte, slik det passer Israel. Han vil nok ha en palestinsk stat, men med grenser som palestinerne ikke kan akseptere. Den palestinske staten Sharon vil ha, vil også være en fragmentert stat. Men han vil måtte bevege seg hvis han blir presset.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here