– Israel bør moderere seg

Israels bosetningspolitikk er mer til skade enn til gagn, mener Frp-leder Siv Jensen.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

– Hva synes du om den rødgrønne regjeringens Midtøsten-politikk?

– Jeg synes ikke de har noen særlig god Midtøsten-politikk, fordi de ikke forsøker å ta tak i det som er hovedproblemet: Nemlig Irans måte å finansiere mye av den terrorvirksomheten som skjer i regionen. Og dette er til skade for alle innbyggerne som bor i Midtøsten. Derfor må vi få hull på det iranske regimet.

– Hva vil bli annerledes i Norges politikk overfor Israel/palestinerne hvis du blir statsminister?

– For det første mener jeg vi må hjelpe det palestinske folket, og jeg mener vi må være tydelige kritikere av de tingene som ikke er bra fra israelernes side. Men samtidig vil vi være tydelige på at Israel er det eneste frie demokratiske landet i denne regionen.

– Hva mener du om bosetningspolitikken som Israel driver nå?

– Nei, jeg syns de er litt for tøffe i bosetningspolitikken og bør moderere den. Jeg er ikke på linje med den norske regjeringen her, men mener våre gode venner i Israel bør betenke seg lite grann, fordi det er mennesker det er snakk om. Jeg er med på at vi må prøve å finne en annen bosetningspolitikk i regionen. Fordi den er mer til skade enn den er til gagn.

– Hva tenker du om at mange høyrepopulistiske partier i Europa har deg og Frp som forbilde? Hvordan vil du plassere dere i forhold til Dansk Folkeparti og andre tilsvarende partier i Europa?

Fremskrittspartiet har ingen søsterpartier i Europa. Når det gjelder Danmark, så står vi mye nærmere det danske Venstre, som i dag sitter i regjering. Og jeg anser oss også for å være en god alliert med de konservative toryene i Storbritannia.

– Hva synes du om Barack Obamas tøffere linje overfor Israel? Og hva synes du om hans økte miljøsatsing. Er det noe du vil kopiere?

– Barack Obama har mange standpunkter som er tydelige og klare, men samtidig syns jeg han har en del standpunkter som er litt uklare. På mange områder gikk han for hardt ut fra start, han har nok kjent at han har kommet med mange løfter som han ikke har klart å innfri foreløpig. Nå har vi jo ikke sett de konkrete handlingene fra USAs side, men jeg tror det som er viktig for alle land som vil gjøre noe i miljøspørsmål, det er å gjøre konkrete ting som er realistiske, framfor å ha månelandingsprosjekter som den norske regjering har.

– Hva synes du om de muslimske innvandrerne i Norge? Er muslimske innvandrere først og fremst et problem eller et gode for Norge?

– Det er mange innvandrere, helt uavhengig av hvilken tro de har, som er et bra for Norge, fordi de er godt integrert, jobber og betaler skatt som alle andre gjør. Det som er hovedproblemet, er kriminelle asylsøkere, og de skader jo for så vidt også tryggheten for både etnisk norske og for mennesker med minoritetsbakgrunn i Norge. Vi vil at identitetsløse asylsøkere som kommer til Norge, skal returneres på grensen eller settes i lukkede asylmottak. På den måten har vi kontroll på hvor de er, og det er mye enklere å få transportert dem når returavtale foreligger. ■

Intervjuet er gjort i samarbeid med den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera.

---
DEL