– De drepte min Zalmai (7)

Folkevalgte Amer Tawakul står fram og bekrefter at sønnen på 12 år og barnebarnet på 7 ble drept i et bombeangrep i november. Han holder Norge medansvarlig.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 25.06.2009

– Se på ham, sier Amer Tawakul (60).

Med tårer i øynene tar han fram et bilde av sønnen og barnebarnet fra lommeboken, så peker han på barnebarnet på sju år, som nå er gått bort fra denne verden.

Det norske Forsvarsdepartementet og Forsvaret benekter også i denne ukas Ny Tid at noen sivile kan ha blitt skadet eller drept av norske soldater under de siste 7,5 års kamper i Afghanistan [Forsvaret opplyser i egen sak, se nederst, at de i åtte måneder har kjent til anklagene om at norske styrker skal ha drept Tawakuls barn, red. anm.]

Her viser den afghanske fylkespolitikeren Tawakul fram navn og bilde på sønnen Abdul Ghani (35) og dennes sønn Zalmai Jan (7). Begge skal ha blitt drept under et bombeangrep 5.-6. november 2008 i landsbyen Khwaja Shar-Shar, som ligger i Ghormach-regionen i det nordvestlige Afghanistan, der de norske styrkene de siste månedene har operert. Tawakul mistet også sin sønn Abdull Nazir (12) da familiehuset ble bombet.

Politikeren i Baghdis-provinsens fylkesting, et av i alt 34 miniparlamenter i Afghanistan, viser fram et brev fra Natos ISAF-styrker. Brevet bekrefter at han har mistet tre familiemedlemmer i et flyangrep fra koalisjonsstyrkene. Han har så mottatt 65.000 norske kroner i erstatning fra president Hamid Karzai, samt gratis pilegrimsreise til Mekka i Saudi-Arabia.

Ny Tid møter Amer Tawakul i Kabul. Han er på vei tilbake fra en reise til India, hvor han har fått legebehandling. I forrige uke fortalte både hans sjef, lederen av Baghdis Provincial Council, Ramazan Surkhabi, og Meymanehs visepolitisjef Sadiq Khan, uavhengig av hverandre at Tawakuls hus ble bombet av internasjonale styrker.

– Norge bombet Taliban-hus

Khan uttalte til Ny Tid at «norske spesialstyrker gjennomførte en operasjon i Ghormach-distriktet. De hadde informasjon om Talibans tilstedeværelse i området. De dro dit og fant ut at Taliban hadde samlet seg i et hus. Nordmennene ba da om luftstøtte etter å ha lokalisert Taliban-huset, som så ble bombet av fly. Flere talibanere, jeg tror 12, ble drept.»

Meymanehs visepolitisjef uttalte på sin side at han ikke mente de norske styrkene hadde gjort noe galt, fordi: «Vi vet at alle som ble drept den dagen var talibanere. Sønnen av den fylkespolitikeren var en gruppekommandant i Taliban,» sa Khan, og navnga Amir Tawakul.

Tawakul selv avviser politiets påstander om at sønnene hans var tilknyttet Taliban.

– Sønnene mine var uskyldige sivile, som ikke hadde noe å gjøre med Taliban. Barnebarnet mitt var bare et barn. Han var sju år! For Guds skyld, de sier at sønnene mine tilhører Taliban, men vet de ikke at en 12 og en 7 år gammel gutt ikke kan være stridende? De må være gale, sier han.

Tawakul navngir ofrene som Abdull Nazir (12), Abdul Ghani (35) og hans sønn Zalmai Jan (7). I tillegg til at han mistet disse tre, ble fire andre familiemedlemmer også skadet i flyangrepet.

– Sønnene mine tilhører ikke Taliban, men det var heller ingen andre talibanere i landsbyen vår da angrepet skjedde, sier Tawakul.

Angrepet skjedde i landsbyen Khwaja Shar-Shar. Han oppgir datoen til den 16. dagen i måneden aqrab, i henhold til den gamle persiske solkalenderen, i det muslimske året 1387. Dette skal være 5.-6. november 2008 i henhold til den europeiske kalenderen. 5. november var det et stort ISAF-ledet angrep i Ghormach-regionen, der norske styrker var involvert, med mange døde.

Tawakul forteller at sønnen Abdul Ghani ringte ham tidlig på kvelden og fortalte at det var mange utenlandske soldater i nabolandsbyen, samt fly over landsbyen hans. «Jeg er redd,» sa han. Tawakul selv var på det tidspunktet i provinshovedstaden Qala-i-Naw, hvor han jobber som folkevalgt.

– Jeg ba ham om å ikke bekymre seg, fordi de utenlandske styrkene ikke vil gjøre oss noe. Lev livet ditt, og la dem gjøre sitt, sa jeg, forteller fylkespolitikeren.

Senere samme kveld fikk han en telefon om at huset hans var bombet ved 21-tiden på kvelden. To sønner og barnebarnet var drept. 11 mennesker, inkludert Tawakuls to koner, var i huset da angrepet skjedde.

– Var det noen med tilknytning til Taliban til stede i huset, slik som politioffiseren hevder?

– Det er bare tull. Det var ingen tilknyttet Taliban der. Ghani var den eldste mannen som var hjemme da. Resten var kvinner eller barn.

Mistet begravelse

Tawakul fikk ikke deltatt i begravelsen til sine barn og barnebarnet på grunn av sikkerhetssituasjonen. Det er nå lokaladminstrasjonen i Faryab som er ansvarlig for Ghormach-regionen, til tross for at Ghormach opprinnelig var en del av naboprovinsen Badghis. Årsaken til flyttingen er at provinshovedstaden i Badghis, Qala-i-Naw, der Tawakul sitter som folkevalgt, ligger så langt unna Ghormach.

– Jeg kunne ikke en gang delta i begravelsen. Hvis sønnen min hadde kjempet for Taliban, kunne jeg ha dratt. Men jeg kunne ikke, fordi jeg måtte dra gjennom Taliban-kontrollerte områder for å komme dit. Da ville Taliban drept meg, sier Tawakul, som understreker at han støtter sentralregjeringen og samarbeidet med de internasjonale styrkene.

– Jeg støtter myndighetene, og Taliban vil fortsatt drepe meg hvis de tar meg, sier 60-åringen.

Tawakul forteller at han i stedet tok kontakt med en representant for myndighetene, som han kjente, og som senere fikk til et med president Hamid Karzai. Fem dager senere ledet Tawakul en delegasjon på 40 stammeledere fra Ghormach som ble tatt i mot av Karzai i Kabul.

Tawakul forteller at presidenten betalte ham 500.000 afghanis (omtrent 65.000 kroner, red. anm.), som dekket kostnadene han, kona og to andre sønner hadde for å dra på pilegrimsreise til Mekka. Pengene ble betalt som en del av myndighetenes nye ordning, der de gir en «gave» til ofre for utenlandske styrkers flyangrep. Pengene blir betalt for å vinne folkets hjerter og sinn, ifølge en tjenestemann i Karzais regjering, som overfor Ny Tid vil være anonym.

– Hvis folk mister sine kjære og myndighetene ikke bryr seg, vil de snu seg mot oss. Pengene bidrar til at folk beholder sympatien, sier tjenestemannen.

Norges nye rolle

Når Ny Tid ringer ISAF-styrkene i Afghanistan, får vi bare svaret «vet ikke» fra en talsmann, på spørsmålet om hvem som skal ha bombet Tawakuls hus. Tawakul selv er ikke sikker på hvem som er ansvarlig for drapene på familien hans. For ham, som for de fleste andre vanlige afghanere, er NATOs soldater «bare utenlandske styrker». Men han knytter de norske styrkene i Faryab-provinsen, som Meymaneh tilhører, til bombeangrepet på huset sitt.

– Vet du om norske soldater var involvert?

– Jeg vet ikke hvem som gjorde det, men jeg vet at de utenlandske styrkene gjorde det. Jeg vet også godt at norske styrker er stasjonert i Faryab. Enhver operasjon i vår provins har vært, og er, utført av styrkene fra Faryab, enten de er utenlandske eller afghanske, svarer Tawakul.

Norge fikk i fjor høst gjennomslag i ISAF for at Ghormach-distriktet hører fysisk naturlig til Faryab. Derfor ble Ghormach, hjemsted for de mest aktive opprørsgruppene, overført til Norges ansvarsområde seint i fjor høst.

Tawakul skylder først og fremst på afghanere, og særlig regjeringens representanter i lokaladministrasjonen i Faryab og Ghormach, som han hevder han nå er i strid med for å ha villedet styrkene til huset hans. Han mistenker også at et angrep på en politipost, nær landsbyen, hans har noe med saken å gjøre.

I Afghanistan er det vanlig at folk tipser utenlandske styrker på feilaktig grunnlag som personlig hevn. Utenlandske styrker, særlig amerikanske, hevder at de dobbelsjekker etterretningskildene sine før de går til angrep.

Tawakul forteller at hendelsen han viser til skal ha skjedd fem dager før huset hans ble bombet. Taliban angrep da en politipost i landsbyen Langari 20 kilometer unna, og stjal en politibil som de tok med til landsbyen til Tawakul.

– Falske anklager

– Distriktssjefen i Ghormach fortalte så de utenlandske styrkene at sønnen min var ansvarlig for angrepet og tyveriet av bilen. Kanskje var angrepet på huset mitt knyttet til den uriktige informasjonen distriktssjefen ga til de internasjonale styrkene? undrer Tawakul.

Under et besøk i Kabul fikk Tawakul råd fra venner om å be om kompenasjon for dødsfallene til de andre familiemedlemmene sine. Det har han nå gjort ved å skrive til Karzais kontor. Ny Tid får se et brev fra myndighetene der de viser han videre til de NATO-ledede ISAF-styrkene. I brevet står det:

«Mr. Tawakul, medlem av Badghis Provincial Council, og familien som har mistet sine slektinger i et luftangrep utført av de internasjonale koalisjonsstyrkene, har lidd store økonomiske tap. Med dette viser vi ham videre til dere for å underholde ham, slik loven åpner for», heter det i brevet.

– Men vil betalingen egentlig gi meg kompensasjon for de jeg nå har tapt, spør Tawakul.

– Ingen drept

Ny Tid får etter gjentatte forsøk svar fra norske myndigheter om påstandene fra Afghanistan.

Kommunikasjonsrådgiver Lars Magne Hovtun, i Fellesoperativt Hovedkvarter, svarer dette via e-post: «Ny Tids artikkel i forrige utgave om at norske styrker skal ha drept sivile barn er hårreisende og totalt uriktig. I de aktuelle kamphandlingene ble ingen hus bombet. Etter at to norske soldater ble skadet av fiendens svært kraftige angrep, besluttet norske offiserer å bruke jagerfly mot fiendens stilling. Det reddet trolig norske liv. Dersom sivile barn har vært i dette området, har de bevisst blitt brakt dit av angriperne. Stillingen var i en åsside, langt fra nærmeste hus.»

Videre skriver Hovtun: «Forsvaret undersøkte grundig påstandene om at sivile liv skulle ha gått tapt i etterkant av kamphandlingene.Navnene Ny Tid oppgir, ble ikke nevnt, verken av distriktsmyndighetene eller av politiet som etterforsket saken. Det gikk også da rykter om at to av Tawakuls slektninger hadde blitt drept, angivelig av norske styrker. At dette tallet nå – syv måneder etter – er oppjustert til tre, sier noe om påstandens troverdighet.»

Seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke, avviser at norske styrker har rettet luftstyrker mot hus.

– Vi dirigerer ikke luftstyrker mot hus eller landsbyer, bare mot terreng. Han avviser at norske styrker er ansvarlig for drap på sivile i den aktuelle operasjonen.

– Hvilke bevis er det dere opererer med, spør Brekke retorisk, og legger til:

– Hvis det skjer at norske styrker er innblandet i operasjoner som fører til sivile tap, skal vi få vite om det.

Kommentarer