– Norge drepte politikers barn


Afghansk politi hevder at norske styrker var involvert i angrepet som tok livet av fylkespolitiker Tawakul Ghormachs barn. Som plaster på såret fikk han en reise til Mekka fra president Karzai.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2009-06-19

I forrige uke gikk det norske Forsvarsdepartementet ut i Ny Tid og hevdet at ingen sivile afghanere har mistet livet i operasjoner der norske styrker har deltatt de siste 7,5 årene. Kommunikasjonsrådgiver Marita Isaksen Wangberg innrømmet likevel at det kan være vanskelig å skille

Men Ny Tid kan i dag bringe nye opplysninger som problematiserer Norges påstander om at sivile i Afghanistan aldri er blitt rammet under de mange trefningene norske soldater har vært involvert i. 5. november 2008 skal fylkespolitiker Tawakul Ghormach i Badghis-provinsen ha mistet to sønner og et barnebarn på 16 år. Norske styrker skal ha vært direkte involvert i drapet på minst én av de to sønnene, som hevdes å være tilknyttet Taliban, noe faren Ghormach benekter.

Som erstatning for tapet av tre etterkommere, skal Ghormach ha fått kontanter og en pilegrimsreise for seks personer til Mekka i Saudi-Arabia. Kompensasjonen skal være gitt av den korrupsjonsanklagede afghanske presidenten, Hamid Karzai.

– Tre familiemedlemmer drept

En del av informasjonen får Ny Tid fra Sadiq Khan, visepolitisjefen i Meymaneh, der hoveddelen av de norske styrkene er plassert. Ifølge Khan skjedde dette for et halvt år siden, 5.-6. november 2008, i forbindelse med en operasjon de norske spesialstyrkene deltok i i Ghowrmach-distriktet, nordvest i Afghanistan. Etter å ha funnet ut at Taliban hadde samlet seg i et hus, kalte nordmennene på flystøtte, og huset ble bombet. Ifølge politisjefen ble minst 12 mennesker drept.

– Etter hendelsen gikk en av de dreptes far- Tawakul Ghormach, medlem av Badghis-provinsens folkevalgte organ – til president Hamid Karzai og anklaget norske soldater for å ha drept sønnen, som han hevdet var sivil, sier Khan.

Abonnement kr 195/kvartal

Visepolitimesteren påpeker imidlertid at afghansk politi mener at sønnen var gruppekommandant i Taliban, og at alle i huset var opprørere. Dette benekter imidlertid faren.

Tawakul Ghormach selv er for tiden på reise i India, men Ny Tid har snakket med sjefen hans, formann i Badghis Provincial Council, Ramazan Surkhabi. Han opplyser imidlertid at det var flere enn bare den ene sønnen som ble drept denne dagen i november:

– Under et angrep fra utenlandske styrker ble huset, der familien til Tawakul bodde, bombet. To av sønnene hans og et 16 år gammelt barnebarn ble drept i luftangrepet, opplyser Surkhabi.

Også formannen bekrefter at Tawakul klaget på drapene på …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?