– Skattene må returneres til Afghanistan

Kulturskattene som er på avveie i Norge, er 4000 år gamle, ifølge direktøren for Nasjonalmuseet i Kabul. Nå kontakter den afghanske ambassaden norske myndigheter.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 13.06.2008

Ny Tid fortalte 30. mai om afghanske kulturskatter som trolig er på avveie i Norge, etter at en tidligere Afghanistan-soldat ulovlig tok med seg en haug gamle mynter og en flakong inn i landet. Kulturhistorisk museum i Oslo anslår at skattene kan være 2000 år gamle og mener hendelsen bare er en av flere eksempler på saker der andre lands kulturminner importeres til Norge. Omara Khan Masoudi, direktør for Nasjonalmuseet i Kabul, sier til Ny Tid at skattene er eldre enn først antatt.

-Vi har studert gjenstandene. De er 4000 år gamle – fra bronsealderen. Sett i et historisk perspektiv er de svært verdifulle for Afghanistan, forteller Masoudi fra sitt kontor i museet som ble plyndret og lagt i ruiner under Afghanistans borgerkrig på starten av 1990-tallet. I senere år er museet blitt gjenoppbygd med hjelp fra utlandet. Den 57 år gamle arkeologen har altså vært vitne til massiv plyndring av sine museer og nasjonens arkeologiske skatter.

– Jeg er sjokkert. Det er trist å høre at en norsk soldat, som kom hit for å tjene landet og folket vårt, har smuglet ut historiske skatter som tilhører afghanerne, sier han.

Kontakter regjeringen

Masoudi forteller at et ekspertteam har inspisert skattene. De har sett gjenstandene på bilder skaffet til veie av Ny Tid, og konkludert med at de ligner på tilsvarende ting som ligger begravd nord i Afghanistan. Han sier at han kommer til å skrive til den norske regjeringen via det afghanske utenriksdepartementet for å sikre at skattene kommer tilbake.
– Skattene tilhører Afghanistan, og de må returneres til Afghanistan, sier han.

– Jeg er ikke sikker på at soldaten har stjålet dem. Kanskje han har fått dem ved en feiltagelse. Men dette skal vi ta opp med den norske regjeringen, slik at de kan hjelpe oss å finne skattene og returnere dem til oss. Soldaten må oppmuntres til å gi dem tilbake, sier han.

Den afghanske ambassaden i Oslo forteller i en e-post til Ny Tid at de også kjenner til saken. De har nå kontaktet det norske Forsvarsdepartementet for å finne ut av hva som har skjedd.

Plaget av plyndring

Omara Khan Masoudi i Kabul roser imidlertid den norske regjeringen for å ha returnert 65 manuskripter som «på en eller annen måte» ble smuglet ut av landet i fjor.
– Norge er et av de landene som har gitt oss veldig mye støtte til å bygge opp igjen museene. De har hjulpet oss å bygge opp igjen landet. Jeg er sikker på at de vil gjøre alt de kan for å finne og returnere de stjålne skattene til oss, sier han.
Afghanistan, med sin eldgamle historie, har vært et av de mest spennende arkeologiske områdene i sin region. Kontinuerlig krig og uroligheter, inkludert en russisk invasjon og evigvarende indre konflikter, har imidlertid ført til utstrakt plyndring av landets skatter.

I mars 2001 raserte Talibans islamske milits verdens største Buddha-statue, som hadde stått i Bamyan-provinsen i 2000 år. De raserte også alle andre statuer som kom i deres vei, inkludert noen som befant seg i museene. Masoudi var vitne til dette, men alt han kunne gjøre var å felle noen tårer.
– Men på den tiden var det jo krig, sier han.

Det utarmede Afghanistan, som prøver å stå på egne ben og bygge opp landet igjen med internasjonal hjelp, har siden Talibans fall i 2001 tatt noen små skritt framover, men plyndringa og de illegale utgravningene fortsetter.

Deler av teksten er oversatt av Inger Johanne Luitjens

Kommentarer