– Russervennlig rakettskjold

Rakettskjoldet kan ikke skyte ned russiske raketter, hevder den amerikanske prosjektlederen.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

USA har fått grønt lys av både Polen og Tsjekkia til å utplassere raketter og radarsystemer for angivelig å kunne skyte ned langdistanseraketter fra Midtøsten, spesielt Iran.

General Henry Trey Obering som er leder for rakettskjoldprosjektet gjestet denne uka Oslo.

– Disse rakettene er plassert for nær Russland til at vi kan skyte ned raketter derfra, sier han til Ny Tid.

Russlands president Vladimir Putin sier til The Times at dette er latterlig ettersom Iran ikke har langtrekkende atomvåpen og mener det amerikanske prosjektet øker faren for en atomkrig.

– Det er åpenbart at dersom en del av USAs strategiske atomtrussel er plassert i Europa, må også vi rette rakettene våre dit, sier Putin.

SVs Bjørn Jacobsen mener et nytt rustningskappløp er i gang.

– Det er utvilsomt en ny, kald krig vi er vitne til, sier Jacobsen.

General Obering sier at USA vil samarbeide med Russland fremover, og spille med åpne kort for å unngå en ny, kald krig.

– Rakettene plasseres i Polen og Tsjekkia nettopp fordi det er det beste stedet for å skyte ned raketter fra Iran og Korea. Dette er kun ment som beskyttelse, og vi kommer til å invitere russerne til anlegget for å vise dem at dette ikke er noen trussel for dem, sier Obering.

Generalen vil ikke røpe presisjonsnivået på rakettene, men han føler seg trygg på at systemet vil ha den ønskede effekten.

– I testene våre har vi truffet 27 av 35 raketter, og vi kommer ikke til å sende bare én rakett mot en atombombe, sier Obering.

Bjørn Jacobsen mener det er viktig for den norske regjeringen å vise at vi mener dette ikke skal skje på Europeisk jord.

– Det bør aldri være tvil om hva Norge har ment. Vi er ikke skeptiske, men mot, sier Jacobsen.

Norge har bidratt til det amerikanske våpenskjoldet. Den norske oljeplattformen «Moss Sirius» står nå i Alaska med verdens kraftigste radar for å spore raketter om bord. I følge Bergens Tidende kan ingen i den daværende regjeringen huske å ha hørt om dette, heller ikke tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ble informert.

– Det paradoksale er at Norge er mot våpenskjoldet. Men i praksis er vi altså for, sier Bjørn Jacobsen, som mener salget av oljeplattformen kan ha vært en prosedyresvikt som bør granskes. ■

---
DEL