– Hindrer ytringsfrihet

Filmskaper Sverre Pedersen fikk ikke filme afghanske asylsøkere på Trandum utlendingsinternat.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[internering] Sverre Pedersen, filmskaper og forbundsleder i Norsk Filmforbund, er meget kritisk til hvordan utlendingspolitiet har lagt hindringer i veien for hans planlagte dokumentar om norsk asylpolitikk.

Han har jobbet med et dokumentarfilmprosjekt siden de afghanske asylsøkerne gjennomførte sultestreik foran Stortinget for over et år siden. Hans team har filmet store deler av asylmarsjen fra Trondheim til Oslo. Men da 21 av afghanerne etter utvisningvedtak ble fraktet til Trandum utlendingsinternat, møtte dokumentarregisøren problemer.

– Jeg hadde først fått tillatelse fra utlendingspolitiet til å komme og snakke med afghanerne og filme på Trandum 22. juni. Men da jeg var der for å filme, viste det seg at elleve av afghanerne var i retten. Jeg spurte derfor politiet på Trandum om jeg kunne komme tilbake dagen etter for å gjøre resten av opptakene, forteller Pedersen.

Politiet uttrykte at det sikkert var greit, bare han sendte en skriftlig anmodning om dette. Neste morgen fikk han imidlertid beskjed om at det ikke lot seg gjøre på grunn av at politiet ikke hadde kapasitet. Pedersen dro likevel til Trandum for å besøke to av de internerte afghanerne, en avtale han og Inger Ellen Kolbjørnsen fra støttenettverket hadde i tillegg til filmingen.

– Da jeg og Inger Ellen Kolbjørnsen kom dit, fikk vi beskjed om at vi heller ikke fikk besøke de to internerte. Igjen var begrunnelsen kapasitetsmangel, sier Pedersen.

Han ringte stortingsrepresentant Ågot Valle (SV) og ba henne hjelpe dem ved å ringe justisminister Knut Storberget (Ap), uten at det hjalp.

– Vi sto i fire timer og venta. Samtidig så vi at andre besøkende fikk komme inn, tydeligvis uten at politiet hadde kapasitetsproblemer med det, sier Pedersen.

I ukene som kom forsøkte filmskaperen gjentatte ganger å få tillatelse til å filme videre på Trandum. Hver gang fikk han et høflig nei. Begrunnelsen hver gang var kapasitetsproblem. Til slutt var 20 av afghanerne forvist fra Norge. Den siste fikk på grunn av tuberkulose utsatt utvisningen.

– Jeg klaget hele veien og argumenterte med at de hindret ytringsfriheten ved å ikke tillate filming. Det er et hysteri der ute på Trandum. En dag jeg filmet interneringsleiren utenfra kom politet og skjelte meg ut, selv om dette egentlig er et offentlig sted. Men forholdene på Trandum er fremdeles sterkt kritikkverdige. Stedet burde stenges, mener Pedersen.

Han har nå klaget politiets hindring av filmingen inn for Justisdepartementet.

– Jeg har fått to brev om at klagen min er under behandling. Dette kommer jeg til å forfølge politisk. Det er politikerne som må sørge for at media og filmfolk kan gjøre jobben sin, og at ytringsfriheten respekteres, sier forbundslederen i Norsk Filmforbund.

---
DEL