– Konge-kritikken skyter over mål

Kongen kan uttale seg om politiske spørsmål, men ikke partipolitikk, mener Inge Lønning (H).
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 07.06.2007
[kongen] Har Kongen og kongefamilien gått ut over sin rolle og blitt for politisert? Ja, ifølge Trond Nordby, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Etter at Kong Harald under sitt besøk i Finland uttalte seg om rakkettskjold-krangelen mellom Russland og USA, mente Nordby at Kongen har blitt for varm i den politiske trøya.

«Kongens politiske rolle ble avskaffet i 1905, men nå ser vi stadig drypp hvor Kongen igjen inntar en politisk rolle. Han sprenger rammene han skal holde seg innenfor», sa professoren til Dagbladet.

Nestor i Høyre, stortingsrepresentant Inge Lønning, mener Nordby skyter over mål og konstruerer en debatt i forhold til denne saken. Men han synes det er viktig at Kongen og kongehuset skiller mellom politikk i vid forstand og partipolitikk.

– Jeg har kritisert Ari Behn for å ha flagget sin støtte til Arbeiderpartiet. De kongelige skal ikke flagge et bestemt parti. Men at kongefamilien uttaler seg om politiske spørsmål i vid forstand er bra. Allerede Kong Olav fant en god og riktig balanse på dette området i sine taler. Han advarte for eksempel mot rasisme mot våre nye landsmenn. Men han sa aldri at det eller det partiet hadde den beste eller verste innvandringspolitikken, sier Lønning.

Han mener Kong Olavs gode gangsyn og grensesetting har preget alle kongene, og pregerKronprins Haakon.

Kommentarer