– Ja, for så vidt

Norsk våpenfabrikk føler seg urettferdig uthengt, men innrømmer at de lager komponenter for klasevåpen.

OSLO 20061208: Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen presenterte eierskapsmeldingen fredag formiddag.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
Ny Tid

Ny Tids klasevåpen-avsløring i romjulen vakte oppsikt. Talley Defense Systems, fabrikken Nammo kjøpte før jul i USA, er involvert i klasevåpenproduksjon på flere måter. På TV 2 sa næringsminister Dag Terje Andersen at han har bedt konsernledelsen i Nammo om en forklaring.

Nammo sendte etter hvert ut en pressemelding der selskapet dementerer påstandene og hevder Talley ikke produserer komponenter som brukes spesielt i klasevåpen. Men hvordan kan det da ha seg at selskapet markedsfører egenprodusert teknologi for hele fire ulike klasevåpensystemer på sine hjemmesider?

– Det Talley produserer for artillerigranaten M864, er en tennladning som øker rekkevidden av den, sier produksjonsdirektør Johs Norheim i Nammo.

– Hvordan kan du da hevde at det ikke lages komponenter for klasevåpen? Dette er et klasevåpen.

– Fordi denne tennladningen kan brukes i andre artillerigranater også.

– Men Talley markedsfører den blant annet spesifikt for bruk i M864?

– Ja, det gjør de for så vidt, medgir Norheim.

Han understreker at også Nammo selv lager slike tennladninger for artilleriammunisjon. Dette eksporteres blant annet til Sverige og Tyskland. Nammo reagerer ellers på at de øvrige tre våpensystemene Ny Tid omtalte blir kalt for klasevåpen. Småbombene av typen BAT i ATACMS er utstyrt med en selvdestruksjonsmekanisme, og Norheim mener derfor dette er et «smartere» våpen enn de tradisjonelle klasevåpnene.

– Smarte klasevåpen finnes ikke, det er en dum idé, sier Per Nergaard i Norsk Folkehjelp.

Nergaard tror tennsatsene til klasevåpenet M864 kan bli den vanskeligste saken når Nammo må forklare seg for næringsministeren.

– Talley og Nammo har plassert seg selv midt i diskusjonen om hva som bør være tillatt og hva som ikke bær være det. Slik jeg forstår dette, lager de en tilpasset tennsats som løser et problem man tidligere har hatt med klasevåpenet M864. Det er en konkret involvering, slår han fast.

Utviklingsprosjektet av ny MLRS-teknologi med varmesøkende småbomber er lagt på hylla, opplyser Nammo. Det ble produsert et antall Tomahawk-missiler på 1990-tallet, og Talley kan i prinsippet bli bedt om å delta dersom det bestilles flere. Nammos pressemelding kommenterer ikke faktagrunnlaget i det Ny Tid har skrevet om at våpenfabrikkens beliggenhet i USA gjør det mulig å eksportere til land Norge ellers ikke eksporterer våpen til, men skriver at oppkjøpet ikke ble gjort med den hensikt å utnytte dette.

Kommentarer
DEL