– Forsvaret tar feil

Oberstløytnant bekrefter at han hadde ansvaret da norske mineryddere lot miner ligge igjen.

Minerydder s¿ker etter miner med metalldetektor pŒ Bagram flyplass desember2002 Mine clearer searches for mines with a metal detector at Bagram airport
Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[afghanistan] – Jeg «kommanderte» ikke nordmennene, men koordinerte deres innsats på vegne av den lokale amerikanske kommandøren, sier oberstløytnant Chris Lozano til Ny Tid.

Han tilbakeviser dermed Forsvarets påstand om at han ikke fortalte de norske minerydderne hvor de skulle rydde under deres opphold ved Bagram i Afghanistan.

– Nordmennene var ikke bare med på å fjerne landminer, men også med i avgjørelsene rundt hvilke miner som skulle ligge igjen for å beskytte grensene rundt basen, har amerikanske Lozano fortalt til Ny Tid tidligere.

Kommandørkaptein og presseoffiser Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter sa til Ny Tid at dette ville være i strid med norske retningslinjer. Forsvaret sendte i etterkant ut pressemelding der de benektet påstandene i Ny Tid: «Det ble ikke på noe tidspunkt gitt ordre til norske mineryddere om å la miner ligge igjen», skriver de.

Lozano har tidligere beskrevet det som sitt ansvar å etablere et system for minerydding på Bagram, og at han personlig satte de norske minerydderne til å rydde utvalgte områder. Nå bekrefter han at han var ansvarlig for de norske minerydderne.

– Nordmennene var knyttet til koalisjonsstyrkenes Land Component Commander og rapporterte til den lokale militære autoriteten. Jeg jobbet for den lokale kommandøren og hadde ansvaret for de helhetlige resultatene, inkludert å koordinere innsatsen til minerydderne, sier Lozano.

Forsvaret nekter å utdype påstandene de kommer med i sin pressemelding og vil ikke kommentere Chris Lozanos rolle videre. – Vi ser ingen grunn til å kommentere dette noe mer, sier Thom Knustad.

Faktaboks:

Ny Tid skrev 3. februar at norske mineryddere under amerikansk kommando har blitt beordret til å la enkelte minefelt ligge igjen for å beskytte allierte soldater. Dette skjedde våren 2002 på basen ved Bagram nord i Afghanistan. Deltakelsen var Norges bidrag til operasjonen Enduring Freedom. Mine-ekspert Per Nergaard i Norsk Folkehjelp mener at dette er et klart brudd på minekonvensjonen.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here