– Gigi må løslates

Ankesaken ga Gigi friere soningsforhold. Dom faller 11.oktober, og venner og støttespillere håper på løslatelse.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Mandag 1.oktober startet ankesaken mot norsk-italienske Luigini «Gigi» Longo i Gøteborg. Gigi er en av dem som ble arrestert under demonstrasjonene mot EU-toppmøtet i Gøteborg i juni i år. Den 31.juli ble han dømt til to og et halvt års fengsel for «voldsamma upplopp».

Ny Tid har snakket med Andreas Ytterstad fra Samordningskomitéen i Frigi Gigi-kampanjen som har vært i Gøteborg og fulgt ankesaken. Ytterstad forteller at komitéen vil vente med å kommentere dommen og rettsaken til dommen blir kunngjort torsdag 11.oktober kl.11. Men han har noen generelle betraktninger rundt saken.

– Vi i komitéen mener selvsagt det samme som vi har gjort hele tida, at Gigi må frikjennes. Men nå har vi også større håp om at det skal skje. Denne gangen ble det ført vitner for forsvaret mens det forrige gang bare var politifolk som vitnet. Gigi selv klarte seg også mye bedre i retten, han var flink. Under forrige rettsak var han svært isolert og hadde vanskeligheter med å forstå hva som foregikk. Språkproblemer spilte sannsynligvis inn. Det har også skjedd endel ting utenom selve rettsaken som kan

spille inn. For eksempel at statsadvokat Bjørn Ericson har bestemt at politimennene som skjøt med skarpt mot demonstranter ikke skal stilles for retten.

Ytterstad peker også på de uvanlig strenge straffene som demonstrantene har fått og det mange oppfatter som tvilsom juss. De hadde også håpet at Gigi ville bli satt fri etter rettsaken. Han fikk imidlertid friere soningsvilkår. Brev- og besøkskontrollen ble opphevet, og han kan derfor ta imot mer besøk.

Aktor krevde skjerpet straff

– Aktor krevde tre års fengsel for «våldsamt upplopp» og grov mishandling for Gigi, skriver Dagens Nyheter 3.oktober.

Men Gigis forsvarer Stig Centerwall la ned påstand om full frifinnelse eller merkbart kortere straff. Han fikk to og et halvt år og ti års utvisning i forrige rettssak. Avisa skriver videre at saken gjelder en gren som Gigi kastet i Vasaparken og en gatestein han skal ha kastet i hodet på en politimann i Berzeligaten. Gigi ble i juni dømt for begge disse forholdene. Men nå er det mulig at han bare blir dømt for grenen. Det betyr normalt et års fengsel. På filmen som ble brukt som bevismateriale kan man ikke se hva grenen kastes mot og om den treffer, og derfor er dette også tvilsomt.

Holdt tilbake bevis?

I Dagbladet 1.oktober reiser Stig Centerwall, Gigis advokat i ankesaken, tvil om politiets bevis. Det er politiets bevis der Gigi er filmet, som forsvareren vil sette fokus på. Politiet har ikke villet gi noen tidsangivelse for når filmen er tatt, men ifølge Centerwall, går det klart fram at bildene er hentet inn kl. 18.03 på demonstrasjonsdagen. Nå reises det spørsmål om politiet har holdt tilbake bevis i saken mot Gigi.

– Han kunne knapt vært tilstede på dette tidspunktet. Han kom seinere, sier Centerwall.

Dømt på forhånd

Samordningsgruppa i Frigi Gigi-kampanjen reagerte med sjokk og vantro etter at de 1.oktober fikk vite at statsadvokat Bjørn Ericson ikke engang vil la skuddløsningen mot demonstranter i Gøteborg den 15.juni prøves for retten. Dette går fram av Frigi Gigi-kampanjens hjemmesider, og Ann Katrin Skillingstad, Gigis samboer, er fortvilet etter å ha hørt beslutningen.

– Rettferdighet er jo et fremmedord i den settingen her. Gigi er dømt på forhånd, han har ingen sjanse, var det første jeg tenkte på da jeg fikk høre dette, sier Skillingstad.

Samordningsgruppa har hele tida ment at de har hatt en god juridisk sak. Men samstemtheten fra rettslig og politisk hold i Sverige, har likevel gjort dem pessimistiske. De tror nå den største sjansen for å få Gigi løslatt, er at det skapes et politisk press mot svenske myndigheter fra norsk hold.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here