– Norge må trekke seg fra oppdrag i Sri Lanka

– Det er svært uheldig at Norge både er tilrettelegger for fredsprosessen i Sri Lanka og samtidig leder våpenhvileobservatørene, sier Morten Høglund (Frp).

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 02.11.2005

– Dette er veldig sensitive spørsmål, sier Morten Høglund, Frps mangeårige representant i Stortingets utenrikskomité, på spørsmål relatert til Norges rolle i Sri Lanka.

– Jeg er enig i at det er svært uheldig at Norge både er tilrettelegger for fredsprosessen og leder våpenhvileobservatørene. Norge bør derfor trekke seg fra våpenhvileobservatørene, sier Høglund, som kjenner problemstillingene godt etter besøk i Sri Lanka.

– Det virrer rundt mye påstander mot Norge i Sri Lanka. Det må vi ta alvorlig og gå til bunns i. Norge bør være lydhøre og spesielt forsiktige i forhold til Tamiltigrene (LTTE), som har problemer med sin legitimitet, sier Frp-politikeren.

Akkurat beskyldningene som fremmes i Sri Lanka om at Tamiltigrene har fått våpentrening på Rena militærleir, mener Høglund faller på sin egen urimelighet.

– Dette var et besøk, ikke en opplæring. Alt Norge gjør må skje i åpenhet, slik at vi ikke oppfattes som pro-LTTE. Men hvis EU faktisk setter Tamiltigrene på sin terrorliste, og Norge dermed blir et fristed for dem, da har vi et problem, mener Høglund.

Andre politikere i utenrikskomiteen er mer sparsomme i sine kommentarer til kritikken som ble reist mot Norges rolle i Sri Lanka i forrige ukes Ny Tid.

– Her pågår en prosess. Det er naturlig at ulike aktører har ulike syn. Vi har full tillit til det arbeidet som utføres av UD og norske myndigheter, sier leder av utenrikskomiteen, Olav Akselsen (Ap) i en e-post.

– Jeg kan foreløpig ikke nok om denne konflikten. Men det er naturlig at det blir debatt om Norges rolle i en fredsprosess i en krig som har vart så lenge, sier Ågot Valle (SV), som nylig har blitt medlem i utenrikskomiteen.

SV-politikeren stiller imidlertid spørsmål ved hvilke motiver ekspertene Ny Tid har snakket med har for sin kritikk av Norge.

– Dessuten var det, etter det jeg har klart å vinne ut, full åpenhet både i Norge og i Sri Lanka omkring Tamiltigrenes besøk til Rena militærleir. Besøket, hvor de fikk oppvisning i minerydding, var godkjent av myndighetene i Sri Lanka. Det er derfor underlig at dette tas opp som et problem i dag. Men det er klart, det er naturlig at det blir debatt om Norges rolle i en slik konflikt, sier Valle.

Kommentarer