Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

– Forsøker å skjule sannheten

- Noen forsøker å skjule sannheten om Norges rolle da Srebrenica falt, sier en av offiserene som var underordnet sektorsjef Hagrup Haukland.

En kilde som sto nær begivenhetene i Tuzla da den norske obersten Hagrup Haukland hadde kommandoen over de nederlandske FN-styrkene i Srebrenica mener at noen forsøker å skjule sannheten i forhold til Norges rolle de skjebnesvangre dagene da den FN-erklærte “sikre sonen” falt og tusenvis av muslimske menn og gutter ble massakrert.

– Det har undret meg lenge at det norske engasjementet i forhold til Srebrenica ikke har kommet på bordet tidligere. Det var ikke en gang en nederlender som var sjef for de nederlandske FN-styrkene i Srebrenica, sjefen var jo norsk, sier kilden, en offiser som var i Hauklands flernasjonale stab i Tuzla i 1995.

Forbindelsene mellom nordmennene i Tuzla og nederlenderne i Srebrenica hadde for øvrig flere bein å stå på. Den norske styrken hadde nemlig ansvaret for forsyningene til de nederlandske soldatene i den muslimske enklaven.

Flere offiserer som var i Hauklands stab sier nå til Ny Tid at den norske sektorsjefen ikke “vendte øyeblikkelig tilbake” fra sin omstridte ferie i Norge da han fikk beskjed om at serberne angrep Srebrenica.

- annonse -

Haukland selv sier følgende i en e-post til Ny Tid: “Jeg ser svært gjerne at det settes i gang en gransking av min rolle i Bosnia.”

– Skuffet over Haukland

En av offiserene som Ny Tid har snakket med, og som ikke ønsker å stå fram offentlig, sier til Ny Tid at han kan bevitne at Haukland, som var sektorsjef for FN-styrkene i det nordøstlige Bosnia med hovedkvarter i Tuzla, ikke umiddelbart kom tilbake til Tuzla fra ferie i Norge da han fikk beskjed av sin nestkommanderende om at Srebrenica var i ferd med å falle i serbiske hender.

– Jeg kan bekrefte at Haukland ikke var der. Haukland var en veldig god sjef. Jeg er derfor veldig skuffet over at han ikke innrømmer det og sier det som det var, at han ikke kom tilbake til Tuzla med en gang han ble varslet om krisen i Srebrenica. For dette vet han, han husker alt, sier offiseren, som mener at Haukland var tilbake i hovedkvarteret 14.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
Med ryggrad og etisk kompass intaktVARSLING Vi trenger en mediekultur og et samfunn bygget på etterrettelighet og sannhet. Det har vi ikke i dag.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte