Bestill sommerutgaven her

– Forsøker å skjule sannheten

– Noen forsøker å skjule sannheten om Norges rolle da Srebrenica falt, sier en av offiserene som var underordnet sektorsjef Hagrup Haukland.

En kilde som sto nær begivenhetene i Tuzla da den norske obersten Hagrup Haukland hadde kommandoen over de nederlandske FN-styrkene i Srebrenica mener at noen forsøker å skjule sannheten i forhold til Norges rolle de skjebnesvangre dagene da den FN-erklærte “sikre sonen” falt og tusenvis av muslimske menn og gutter ble massakrert.

– Det har undret meg lenge at det norske engasjementet i forhold til Srebrenica ikke har kommet på bordet tidligere. Det var ikke en gang en nederlender som var sjef for de nederlandske FN-styrkene i Srebrenica, sjefen var jo norsk, sier kilden, en offiser som var i Hauklands flernasjonale stab i Tuzla i 1995.

Forbindelsene mellom nordmennene i Tuzla og nederlenderne i Srebrenica hadde for øvrig flere bein å stå på. Den norske styrken hadde nemlig ansvaret for forsyningene til de nederlandske soldatene i den muslimske enklaven.

Flere offiserer som var i Hauklands stab sier nå til Ny Tid at den norske sektorsjefen ikke “vendte øyeblikkelig tilbake” fra sin omstridte ferie i Norge da han fikk beskjed om at serberne angrep Srebrenica.

Haukland selv sier følgende i en e-post til Ny Tid: “Jeg ser svært gjerne at det settes i gang en gransking av min rolle i Bosnia.”

– Skuffet over Haukland

En av offiserene som Ny Tid har snakket med, og som ikke ønsker å stå fram offentlig, sier til Ny Tid at han kan bevitne at Haukland, som var sektorsjef for FN-styrkene i det nordøstlige Bosnia med hovedkvarter i Tuzla, ikke umiddelbart kom tilbake til Tuzla fra ferie i Norge da han fikk beskjed av sin nestkommanderende om at Srebrenica var i ferd med å falle i serbiske hender.

– Jeg kan bekrefte at Haukland ikke var der. Haukland var en veldig god sjef. Jeg er derfor veldig skuffet over at han ikke innrømmer det og sier det som det var, at han ikke kom tilbake til Tuzla med en gang han ble varslet om krisen i Srebrenica. For dette vet han, han husker alt, sier offiseren, som mener at Haukland . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like