– Jan Petersen må bli statsminister

Høyres nestleder Inge Lønning krever en regjering bestående av Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre. Han antyder at Bondevik og Petersen har snakket sammen på forhånd.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 13.09.2001

– Jeg tilhører verken de små eller store profeter, men i politikken gjelder også en tyngdelov.

Slik som jeg ser det, er det mest naturlige regjeringssamarbeidet en koalisjon med trekanten Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre, sier Inge Lønning.

På spørsmål om hvem som bør lede en slik regjering, svarer han:

– Tyngekraften heter i så fall Jan Petersen.

Høyres guru innen utdanningspolitikk bekrefter at Høyre blant annet kommer til å føre samtaler med Fremskrittpartiet for å sikre støtte i Stortinget. Men han utelukker et regjeringssamarbeid med jokeren Carl I. Hagen.

– Vi vil søke et samarbeid på et bredest mulig plattform for å få en stabil regjering. Forrige stortingsperiode var preget av ustabile regjeringen, og det vil vi unngå. En regjering bestående av Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre er å foretrekke, sa Inge Lønning.

– Har dere ført samtaler med Bondevik og Kristelig folkeparti i forkant av valget

– He, he… “Ingen kommentar”, sier Inge Lønning, og overlater tolkningen av svaret til andre.

Smertefritt

Da Ny Tid snakket med Inge Lønning noen timer før valgresultatet var klart, var han svært spent på om Venstre ville klare å komme over den magiske sperregrensen. Planene til Høyre inkluderer et sterkere Venstre enn hva Sponheim klarte å prestere valgnatten. Likevel frir han helhjertet både til Bondevik og Venstre. Han tror ikke det vil bli vanskelig å komme fram til en felles regjeringspolitikk.

– Dette kommer til å gå smertefritt. Partiene har forskjellige standpunkt, men gjennom forhandlinger vil vi jo bevege oss. Man går ikke inn i forhandlinger med absolutte krav. Med dette valgutfallet blir det ikke spesielt vanskelig å samarbeide. Dessuten har vi jo i Oslo allerede samarbeidet med Kristelig folkeparti og Venstre, og det har gått svært bra. Jeg kan ikke skjønne at det skal være vanskeligere på et nasjonalt plan, sa Lønning selvsikkert.

Petersen vil ta ansvar

Jan Petersen ventet lenge med å komme fra kontoret med sine rådgivere og inn i storsalen på Høyres hus. Tallenes tale var ikke riktig så klare, og partimedlemmene fortalte at partilederen og statsministerkandidaten ville vente på flere konkrete valgresultater før han torde å komme med noen konklusjoner. Derfor måtte både presse og partimedlemmer vente lenge på at Jan Petersen skulle komme ut av kontoret. Ikke før Jens Stoltenberg innrømmet det voldsomme valgnederlaget på Rockefeller, kunne Høyres mann komme ut med sitt budskap:

– Venstresiden har gjort et dårlig valg. Det norske folk har gitt klar beskjed om at det bør bli et skifte, ropte en strålende fornøyd høyreleder til entusiastiske partikamerater.

Høyres hus svarte med en nesten taktfast bifall:

– Vi vil bytte statsminister! Vi vil bytte statsminister! Vi vil bytte statsminister!

Foss avventende

Blant koret som ba om ny statsminster, var Høyres andre nestleder Per Kristian Foss. Tidlig på valgkvelden fastslo han bråkjekt at “landets neste statsminister heter Jan Petersen”. Litt senere på kvelden var han litt mer spak.

– Vi har gjort et godt valg, men det er for tidlig å si hvilke konsekvenser det vil få. Jeg tør ikke komme med konklusjoner, sa han.

Tilbakegang

Høyre endte med en oppslutning i overkant av 21 prosent og 38 mandater. Dermed er partiet tilbake som en sterk aktør på det rikspolitiske planet, og tar over rommet for det nest største partiet på Stortinget fra Fremskrittspartiet. Men ingen ville snakke om meningsmålingene, som for noen uker siden kåret Høyre til det desidert største partiet i Norge med en oppslutning på 34 prosent. Dagens valgresultat er faktisk dårligere enn oppslutningen Høyre fikk ved forrige kommunevalg – to år tilbake. Dette var allikevel ikke nok til å slukke seiersgleden og entusiasmen til Petersen – kanskje fordi framgangen fra forrige stortingsvalg er på drøye sju prosent:

– Resultatet med et flertall av ikke-sosialistiske partier på Stortinget gjør at vi må sette oss sammen og diskutere hvordan vi skal gripe an situasjonen. Vi må snakke sammen om politikk, også med Fremskrittspartiet, fordi det er åpenbart at folk ønsker seg et skifte. Det er naturlig at Høyre vil gripe makta slik som valgresultatet nå foreligger, fortalte Jan Petersen.

Og fikk lydhør respons hver gang han åpnet munnen.

Unge Høyre-leder inn

Andre profilerte Høyre-folk var også svært interessert i å dra Stoltenberg ned fra statsministerstolen.

Den sterkt profilerte Unge Høyre-leder Ine Marie Eriksen har store interesser i at Høyre danner regjering. Da er hun nemlig ta over plassen til Per Kristian Foss som garantert vil bli tatt inn til Kongens bord hvis Høyre havner i regjering. Eriksen ber Stoltenberg om å trekke seg:

– Det er jævlig arrogant hvis Stoltenberg ikke trekker seg som statsminister, og klamrer seg til taburetten til han blir kastet! Velgerne har gitt et klart signal, og påført Arbeiderpartiet en nedgang på 10-11 prosent. Jeg tror folk er lei maktarrogansen fra Arbeiderpartiet, utbasunerer hun.

Framgang

Høyre har gjort et meget godt stortingsvalg i de fleste fylkene sammenlignet med forrige valg. Høyre er dessuten den største vinneren med hele 15 nye mandater, et knappenålshode foran SV som kapret 14 nye mandater.

Den største framgangen for Høyres del fikk partiet i Akershus – hjemfylket til selveste Jan Petersen – og Hordaland, hvor Høyre sørget for at RVs Torstein Dahle måtte bli hjemme de neste fire årene. I begge disse fylkene fikk Høyre inn to ekstra representanter, mens Arbeiderpartiet blødde vekk flere sikre kandidater.

Men også i Østfold, Oslo, Oppland Buskerud, Nordland, Rogaland, Aust-Agder, Møre og Romsdal og Finnmark vant Høyre en ekstra representant i forhold til valget i 1997.

Første ikke-vestlige representant

Høyre klarte også å bli det første partiet med en fast stortingsrepresentant med ikke-vestlig bakgrunn. 26-år gamle Afshan Rafiq, nominert på femteplass i Oslo, kom med som siste representant. På meningsmålingene like før valget kunne det også tyde på at SV kunne få inn Akhtar Chaudhry på den svært usikre fjerdeplassen, men det holdt ikke. Afshan Rafiq, med pakistansk bakgrunn, var strålende fornøyd da det ble klart at hun ble valgt inn.

– Jeg synes det er viktig at stortingsrepresentantene gjenspeiler befolkningen. Jeg vil gi et nytt og viktig bidrag til å bygge bro i det flerkulturelle samfunnet, sier hun.

Rafiq understreker at hun er en politiker for alle, men kommer til å fokusere på saker som berører mennesker med minoritetsbakgrunn.

– Jeg vil få Høyre til å kjempe mot all diskriminering, spesielt når det gjelder utlendingers muligheter til å få jobb. Det er viktig mål at alle har like muligheter til å arbeide og sørge for seg selv, mente hun.

– Er det ikke litt paradoksalt at et konservativt parti som Høyre er først ute med en stortingsrepresentant med en annen kulturbakgrunn?

– Høyre har faktisk lange tradisjoner innenfor slike områder. For 90 år siden fikk Høyre den første kvinnelige stortingsrepresentanten, slår hun tilbake.

Ungdommen kommer

Hun tilhører også en ny generasjon unge politikere som i begynnelsen av oktober kaster seg inn i på stortingsbenkene.

– Både Høyre og SV har vært flinke til å få inn unge mennesker aktivt inn i politikken. Dette kan ha en positiv effekt når vi ser på ungdommens engasjement og valgdeltakelse. Når unge mennesker ser at det nytter, og at de har troverdige representanter som taler deres sak på Stortinget, vil det føre til et større politisk engasjement i aldersgruppen, mener hun.

På festen var også tidligere Høyre-leder Kaci Kullman Five og hilste på gamle kjente. Men hun avviste bestemt et comeback innen politikken.

– Hva sier du til å bli næringsminister?

– Nei, nei, det vil jeg ikke, avslo hun.

Kommentarer