– Vi krangler ikke

Det er de ikke-regionale eierne som skaper splid i den afrikanske utviklingsbanken, sier Fayemi.

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det er ikke bare økonomiske årsaker til at Nigerias president Olusegun Obasanjo ønsker å sitte i førersetet for Afrika. Landet er aktive både i forhold til FN og den Afrikanske Union (AU), den største eieren i den Afrikanske Utviklingsbanken (ADB), og den største bidragsyter til fredsoperasjonene i Afrika.

– Nigeria er en ledende nasjon i Afrika. Arbeidet vårt nå er en slags forlengelse av den rollen vi spilte i kampen mot apartheid, poengterer J. Kayode Fayemi.

– Men dere krangler med Rwanda om ledervervet i den Afrikanske Utviklingsbanken?

– Krangler vi med Rwanda? Vi kan ikke krangle med Rwanda. Dette handler om de ikke-regionale eierne. De siste 28 årene har ADB handlet om økonomi, ikke politikk. Men Rwandas kandidat til vervet, Donald Kaberuka, han kan det politiske språket, kan vestens språk. Vår kandidat, ØOlabisi Ogunjobi, har vært i banken i mange år, og han kan økonomi. Nigeria ville ikke mistet en stemme, hvis dette valget skulle avgjøres kun av de afrikanske eierne. Det er de ikke-regionale eierne som skaper konflikt. Jeg tror det at vesten stemte 94 prosent for Kaberuka, er en slag gjentjeneste for unnfallenheten overfor Rwanda under borgerkrigen, påpeker Fayemi.

Konsensus

Han tror ikke det er så viktig hvem som vinner vervet, men understreker at Nigeria aldri har vært flinke til å drive denne type kampanjer. Han påpeker at nigerianere ikke kan forstå argumentet om at deres kandidat har vært for lenge i banken, så lenge banken i denne perioden har vært en suksess. Norske myndigheter støttet Kaberuka på årsmøtet i mai, med begrunnelsen at banken kan trenge nye visjoner utenfra.

– Dere har også meldt dere på et kappløp om et fast sete i FNs sikkerhetsråd?

– Ethvert land i Afrika er kandidat til et slikt sete, men her må AU spille en sentral rolle. Jeg tror at hvis AU tar tak i dette, vil Afrika nå en konsensus i dette spørsmålet, og unngå konflikt, sier Fayemi.

– De siste tildelingene av blokker i den felles sonen (JDZ) Nigeria deler med ØSao Tome and Principe, førte til politisk storm i ØSao Tome and Principe, mange hevder Nigeria tilgodeser egne selskaper; er Nigeria for mektig i sin region?

– – Spør du meg går dette samarbeidet veldig godt og Nigeria er interessert i å overføre kunnskap til våre naboer. Men dette handler selvfølgelig også om makt. Nigerianske myndigheter vil aldri sitte stille og se på at oljeblokkene faller i hendene på mennesker de ikke kjenner. Allikevel vil mange nigerianere si: myndighetene gjør ikke nok for å sikre våre egne, nasjonale interesser, poengterer Fayemi.

---
DEL

Legg igjen et svar