Björks bjørnetjeneste

I det kinesiske rockemiljøet er mange forbanna på den islandske artisten Björk.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

OL i Beijing ruller videre, det gjør også debatten om ytringsfrihet i Kina. Mange argumenterer for at ytringsfrihetens kår må bedres, men hvilke strategier bør man velge for å oppnå dette?

«Declare independence!» er tittelen på ei låt av den islandske artisten og superstjernen Björk. På sine turneer rundt om i verden har hun dedikerte denne låta til mange forskjellige områder som Kosovo, Grønnland, Skottland, og – under en konsert i Shanghai 2. mars i år – Tibet. Etter å ha framført låta ropte Björk «Free Tibet» fra scenen. Björk går dermed lenger enn Dalai Lama og hans eksilregjering som ikke går inn for tibetansk uavhengighet.

Konserten ble i vestlige medier hovedsakelig dekket på samme måte som fakkelstafetten i forkant av OL: Vesten må stille tøffe krav til Kina.

Avlyst

Siden 2000 har Midi-festivalen hvert år blitt arrangert i Beijing i månedsskiftet april-mai. Musikkfestivalen har etter hvert utviklet seg til å bli en av byens største kulturbegivenheter. I 2007 varte festivalen fire dager, med et bredt spekter av musikk og andre kulturuttrykk. Festivalen arrangeres av musikkskolen Midi, som var den første skolen i Kina som underviste i sjangre som rock, jazz, pop og funk.

I år ble Midi-festivalen avlyst på kort varsel. Den offisielle forklaringen var at myndighetene ikke kunne stille tilstrekkelig mannskap for å avvike festivalen. Grunnen til dette ble derimot ikke oppgitt. Jordskjelvet i Sichuanprovinsen kan ikke ha vært årsaken, side det skjedde først 12. mai.

I Beijings rockemiljø sier flere kilder Ny Tid snakket med i forkant av OL at vilkårene for kulturarrangementer med et snev av uavhengighet fra myndighetene, er blitt mye dårligere de siste månedene. Blant årsakene nevner de ikke overraskende OL, men mange trekker også fram Bjørks opptrinn i Shanghai. Ingen av kildene ønsker at navnene deres skal oppgis, men mange er rett og slett sinte på Björk.

Annen strategi

Som en direkte respons til Björks konsert i Shanghai kunngjorde nemlig kinesiske myndigheter at de ville foreta en gjennomgang av reglene for alle slags kulturarrangementer, og at alle kulturprosjekter av et visst omfang nå skal vurderes på regjeringsnivå.

Kildene vi snakket med var opptatt av å bedre vilkårene for ytringsfriheten og kulturlivet i Kina, men de var sterkt uenige i Björks framgangsmåte. De mener at en mer lavmælt og langsom strategi er bedre. Mens Björk kunne hoppe på første fly tilbake Island og kose seg der, er det vi som må slite med enda dårligere vilkår for ytringsfriheten, er gjennomgangstonen blant de vi snakket med.

Andre vil hevde at Björk gjorde det riktige, og at man må si fra, selv om det kan ha negative konsekvenser. Mange kulturarbeidere og pønkerer i Kina håper derimot at deres meninger også vil ble vektlagt når debatten om Kina og ytringsfrihet raser videre, også etter OL.

---
DEL