Bildt som krigshisser

17. mai jublet svenske aksjonærer over Lundin Oils engasjement i det sørlige Sudan. 29. mai starter europeiske NGOer en aksjon mot oljeselskapene i landet.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Svenske medier rapporterte om rene halleluja-stemningen da Lundin Oil inviterte til aksjonærmøte 17. mai. Rundt 600 aksjonærer møtte fram og ble traktert med sudanesisk mat, mens styreleder Adolf Lundin i spøkefulle vendinger avdramatiserte kritikken mot selskapets aktiviteter i det borgerkrigsherjede Sudan.

Lundin Oil har vært en gjenganger i svenske medier siden hjelpeorganisasjonen Christian Aid 15. mars publiserte en rapport som kritiserer oljeindustriens innvirkning på borgerkrigen i Sudan. Det svenske selskapet er et av flere internasjonale oljeselskaper som anklages for å bidra til en opptrapping av krigen, etter at letevirksomheten har skutt fart særlig de siste to årene. Det gjør ikke saken mindre medievennlig at ingen ringere enn Carl Bildt, Sveriges tidligere statsminister som i dag er FN-sendebud og fredsmegler på Balkan, sitter i styret for oljeselskapet.

Drepende veibygging

Konkret kritiserer Christian Aids rapport Lundin Oil spesielt for byggingen av en vei inn til en av selskapets mest løfterike konsesjoner.

Byggingen foregikk i ti måneder i fjor, etter at Lundin hadde funnet noe de mener er en svært lovende forekomst. Byggingen skjedde under oppsyn av regjeringsstyrker fra hovedstaden Khartoum, og ifølge øyenvitneskildringer har bombefly og soldater drept og skremt sivile bort fra sine hjem i området.

Lundin Oil har finansiert veien, men trakk seg midlertidig ut av området mens veien ble bygget. Selskapet innrømmer ingen skyld for overgrep. Såvel Carl Bildt som direktør Ian Lundin hevder snarere at oljeindustrien bidrar til å utvikle Sudan, noe de mener er første skritt mot fred.

Humanitære organisasjoner som arbeider i Sudan er derimot av en annen oppfatning. De påpeker at inntektene fra oljen går inn i regjeringens militære budsjett og mener derfor at en fredsavtale mellom partene må være på plass før oljeutvinningen kan fortsette. Derfor planlegges nå en felles-europeisk aksjon for å presse europeiske oljeselskaper til å stanse arbeidet i Sudan og europeiske regjeringer til å fraråde nyinvesteringer.

Denne aksjonen skal starte 29 mai.

Bildt gjenvalgt

Christian Aid er ikke den eneste organisasjonen som har kritisert oljeindustrien i Sør-Sudan, Amnesty International, Africa Watch og FN-talsmenn står også på lista over kritikere. Men småaksjonærene i Lundin Oil tar kritikken med fatning. De som uttalte seg på aksjonærmøtet var snarere av den oppfatning at det er media og organisasjonene som overdriver.

En av dem som refereres i Svenska Dagbladet krevde til og med støtte fra svensk presse, siden Lundin Oil er et svensk selskap.

FN-utsending Carl Bildt hadde heller ingen problemer med å ta gjenvalg til styret i selskapet. Han ser det som sin framtidige oppgave «å bygge broer» mellom organisasjonene og selskapene. Ifølge Bildt har Lundin Oil de siste månedene blitt mer bevisst problemene i området og vil framover overvåke situasjonen der selskapet driver virksomhet. Å trekke seg ut mener han er uaktuelt. Til Dagens Nyheter (DN) sier han at det har liten hensikt om så alle selskaper trekker seg ut, i og med at bevisstheten om at oljen eksisterer i seg selv bidrar til striden. Opprørsstyrkene i sør ønsker å stanse oljevirksomheten, mens regjeringen i nord forsvarer den. Bildt tror heller ikke at man vil komme noe nærmere en fredsløsning dersom regjeringen mister oljeinntektene.

– Man sulter seg ikke til fred, sier han til DN.


Krig i 18 år

Borgerkrigen i Sudan har pågått i rundt 40 år. Den siste fasen med sammenhengende konflikt begynte i 1983. Minst to millioner mennesker har mistet livet og rundt fire millioner er fordrevet fra sine hjem.

Enkelt sagt utkjempes krigen mellom regjeringsstyrkene fra det muslimske nord og ulike væpnede grupper i det kristne og animistiske sør. Sterkest av disse er SPLA (The Sudanese People’s Liberation Army).Å gjøre borgerkrigen til en religionskrig er imidlertid for enkelt. Alliansene og maktbalansen de ulike gruppene imellom er langt mer komplekse enn som så.

Selv om oljevirksomheten for alvor begynte å ta av de siste par årene, har olje i lang tid vært en del av problematikken. På begynnelsen av 80-tallet ble oljearbeidere fra amerikanske Chevron og franske Elf kidnappet og oljeselskapene trakk seg ut. Nå mener kritikerne at oljevirksomheten fører krigen inn i nye områder, samtidig som inntektene fra den bidrar til økt våpensatsing i regjeringen i Khartoum. I tillegg til svenske Lundin Oil opererer kanadiske, malaysiske, kinesiske, fransk/belgiske, østerrikske og italienske selskaper i Sudan.

Krigen i Sudan er i dag et prioritert område for USA, ikke minst etter press fra den kristne høyresiden i landet. Det sørlige Sudan er, i tillegg til alt annet, en av verdens mest aktive kristne misjonsmarker.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here