Bilder av tomrom i svart blekk

Månedens strømming for abo: Kan man tilgis for å forlate barna sine i kampen for et høyere mål?

Hilde Susan Jaegtnes
Forfatter og manusforfatter for film- og tv.
Email: hildesusan@gmail.com
Publisert: 18.08.2016

The Chilean Building
Regi: Macarena Aguiló og Susana Foxley

«Disse brevene skal være en fortsettelse av samtalene våre. Jeg lukker øynene og leker med deg. Og jeg har lyst til å åpne øynene i morgen, den 18. august, når du fyller ni år. … Fortell meg hvordan du har det! Vi skriver til deg fra veien, og du må skrive til oss ofte. Husk å alltid skrive brev med svart blekk, ikke blyant, for det går ikke an å ta bilder med blyant.»

Er det mulig for barn å akseptere at foreldrene forlater dem? Og kan foreldre tilgis for å ha ofret familiesamværet for å kjempe for noe større?

I en følsom og personlig, men insisterende og prisbelønt dokumentar forteller regissør Macarena Aguiló om barndommen i «Den chilenske bygningen» – et barnekollektiv drevet av den revolusjonære bevegelsen MIR på 1970- og -80-tallet i Paris og på Cuba mens foreldrene kjempet mot Pinochets voldelige og USA-støttede diktatur i Chile.

Sentralt står tomrommet som oppstår når foreldre drar i krig og barna må bli igjen i sikkerhet. Fraværet av foreldrene står som en motpol til den kalde krigens voldsomheter, og illustrerer hva det koster å gjøre «det rette» utover mer målbare størrelser som dødsfall, fengslinger og tortur.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer