Big Brother-bråk

Indiske filmprodusenter mener at seieren i britiske Big Brother ikke vil ha noen positiv effekt for Shilpa Shettys videre karriere.

Ny Tid
[new delhi, india] To indere har vært i nyhetsbildet i det siste. Den ene, Ratan Tata, er direktør for det hundre år gamle stålverket Tata Steel og har nettopp kjøpt opp den britisk-nederlandske stålprodusenten Corus med et høyere bud enn det brasilianske CSN. Bollywood-skuespilleren Shilpa Shetty er den andre.

Landet gleder seg over Tatas siste anskaffelse og over at en britisk avis toppet saken med overskriften «India on Song, Takes Corus Along». Det at Corus er et britisk-nederlandsk selskap er en ekstra bonus. Og det at Indias koloniherrer en gang gjorde narr av ståldrømmene til Jamsetji, grunnleggeren av Tata-imperiet, er gjengitt av en annen avis.

Gladfaktoren spiller i høyeste grad inn her. Selv om ingen andre enn Tata Steel vil nyte godt av dette, slår middelklassen her seg på brystet som om det var en personlig seier og Indias stolthet sto på spill. Tata er et av Indias eldste selskaper og forbindes med verdier som ærlighet og integritet, og det spiller også inn når folk er så positive til oppkjøpet av Corus. Den fåmælte Ratan Tata er dessuten en høyt respektert mann i landet.

Når det gjelder Shilpa Shetty, er imidlertid meningene delte i India. Hun er ikke en av de største Bollywood-heltinnene. Faktisk har hun ikke spilt i en eneste storsuksess på kino siden 2000. Det at hun valgte å fly til London for å delta i kjendis-Big Brother beviser at det har vært et magert arbeidsmarked i Bollywood. Ingen travel skuespiller ville avbryte en innspilling for å delta i et program som ingen i India ser på. Faktisk tror filmprodusentene at seieren i realityprogrammet ikke vil ha noe å si for hennes videre Bollywood-karriere.

Shetty burde bukke og takke den tåpelige og ufølsomme Jane Goody og resten av deltakerne i Big Brother for å gjøre henne til et kjent navn i både India og Storbritannia.

I India, hvor man normalt ikke ville brydd seg om Shetty, begynte prateprogrammer og avisspalter å ta opp de rasistiske skjellsordene som ble kastet mot henne. Uten disse giftighetene ville hun aldri blitt noe samtaleemne.

Først nølte myndighetene med å kommentere saken, bortsett fra viseutenriksministeren, som understreket at India er imot rasisme. Mange mente at hvis skuespilleren følte seg ydmyket, kunne hun bare trukket seg fra programmet. Hun ble igjen fordi hun ville vinne en større sum. Men da nyhetskanalene fortsatte å sende reportasjer om Shetty, valgte regjeringen til slutt å si at man skulle drøfte saken med Storbritannia. Egentlig var det ingen som fryktet noen diplomatisk strid om Shetty.

All ståheien omkring skuespilleren sto britiske indere for, og de velter seg i alt som har med Bollywood å gjøre. For dem er Shilpa Shetty et stort trekkplaster, og det var hun som var hovedgrunnen til at de fleste indiske familiene i Storbritannia så på Big Brother. De var de som først reagerte mot de rasistiske bemerkningene og som overlesset Channel Four med protest-smser og -telefoner.

For ti år siden ville den samme gruppen indere diskutert rasismen mot Shetty seg i mellom. De ville hvisket stille om det under sine små sammenkomster og deretter latt saken ligge. Men India er i stadig fornyelse, og dette fyrer opp under nasjonalismen blant britiske indere. De vil ikke lenger la rasistiske bemerkninger stå uimotsagt. n

Seema Guha er politisk journalist i den Mumbai-baserte avisa Daily News and Analysis

(DNA). Hun skriver eksklusivt for Ny Tid.

Kommentarer
DEL