Beviser på en ekstrem forbrytelse 

Syria’s Disappeared. The Case Against Assad er et historisk dokument på de ufattelige forbrytelsene mot menneskeheten som finner sted i dagens Syria.

Syria’s Disappeared. The Case Against Assad

Sarah Afshar 

Det var uventet, men likevel svært forutsigbart. De arabiske revolusjonene i 2011 syntes å komme ut av det blå, men var samtidig ikke vanskelige å forstå; de repressive regimene i den arabiske verden hadde levd på lånt tid lenge.

Tross ulikheter fra land til land, var interne sikkerhetsstyrker viktige i styringen av de fleste araberstatene. Mukhabarat («etteretningstjeneste») var et begrep folk fryktet – og også lo litt av – i mange arabiske land. Enkelte av disse var mer effektive og brutale enn andre, men samtlige holdt øye med sine egne borgere snarere enn med utenlandske regjeringer.

Alle vet hva «mukhabarat» betyr i araberlandene: å forsvinne og bli torturert. Da 2011-revolusjonene spredte seg over landegrensene, ble det klart at mukhabarat hadde mistet sitt tidligere maktgrep – folket var lei. I demonstrasjonene for demokrati og menneskerettigheter viste at frykten var beseiret og at folk hadde fått smaken på frihet.

Syrias ekstreme regime. Men utviklingen i Egypt, Tunisia, Jemen og Libya fulgte et annet mønster enn i Syria. Mukhabaraten i alle landene var brutale, men få mer brutale enn den syriske. Regimet hadde lenge vist seg villig til å bekjempe sine politiske motstandere med alle midler, som å ødelegge byen Hama i 1982 for å bli kvitt motstanden fra Det muslimske brorskapet og gjøre bruk av en grenseløs vold, inkludert et intensivert fengselssystem der forsvinninger og tortur var dagligdags. Dette var ingen krig mot islamister eller terrorister, som regimet hevdet, men en krig mot intern, folkelig politisk opposisjon. Og dette fortsetter. I dag befinner fortsatt tusenvis av Assads politiske motstandere seg i fengsel.

Utallige beviser. Dokumentarfilmen Syria’s Disappeared – The Case Against Assad følger krigen mot demokratiaktivistene, som etter hvert utviklet seg til en borgerkrig. Regissør Sarah Afshar, tidligere reporter i blant annet BBC’s Newsnight, har samlet enorme mengder bevis mot Assads regime. Men «ingen domstol vil ta saken», ifølge intervjuene med juridiske eksperter. Syria er ikke bundet til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, og i FNs sikkerhetsråd er det ingen enighet om å henvise saken til ICC (Russland og Kina har nedlagt veto).

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.