Red Moon Regissør Tülin Özdemir

Betimelig om arrangerte ekteskap i Europa

ARRANGERT EKTESKAP: Red Moon er like mye familieterapi som en hjerteskjærende roadmovie.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2019-09-10
Red Moon

Tülin Özdemir (Belgia)

Tülin Özdemirs rørende historie om en tyrkisk kvinne som blir sendt til Europa som niåring og i en alder av tretten giftes bort til en fremmed mann som er fem år eldre enn henne, er en betimelig beretning om den eldgamle praksisen med arrangerte ekteskap i enkelte kulturer.

Red Moon er stramt fokusert rundt det nære forholdet mellom landsbyjenta Hafize og niesen hennes. De to kvinnene – med en aldersforskjell på litt mer enn ti år – samarbeider om et felles forsøk på å gjøre noe med skadene generasjonsbetinget fattigdom, paternalisme og arrangerte ekteskap har påført dem og de andre kvinnene i klanen deres.

Hafizes reise er en granskning av hennes identitet som barnehustru, mor og omsorgsperson, der hun søker frihet fra en fortid som fremdeles hviler tungt på hennes hjerte og sjel. Red Moon er terapeutisk nok til å gi håp og har tilstrekkelig framdrift til å holde publikum fast i en inderlig og rørende historie.

Bytte av identiteter

Filmen begynner og slutter på gresskledde kalksteinsklipper høyt over sjøen, mens Hafize forteller sin niese om en byråkratisk feiltakelse, som innebar at hun som seksåring ble identifisert som gutt og fikk et blått tyrkisk identitetskort i stedet for et lyserødt. Det ble senere ordnet opp i situasjonen, og hun tok isteden navnet og identiteten til en eldre søster.

Det kan virke som et heller ullent startpunkt for historien om en kvinne som filmens teaser refererer til som tvangssendt som barn til Europa, men for heltinnen i Red Moon er dette nærmest som en arvesynd, et identitetsrøveri som har plaget henne resten av livet.

Abonnement halvår kr 450

«Jeg skulle …Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.