Red Moon Regissør Tülin Özdemir

Betimelig om arrangerte ekteskap i Europa

ARRANGERT EKTESKAP: Red Moon er like mye familieterapi som en hjerteskjærende roadmovie.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 10.09.2019
Red Moon

Tülin Özdemir (Belgia)

Tülin Özdemirs rørende historie om entyrkisk kvinne som blir sendt til Europa som niåring og i en alder av trettengiftes bort til en fremmed mann som er fem år eldre enn henne, er en betimeligberetning om den eldgamle praksisen med arrangerte ekteskap i enkelte kulturer.

Red Moon er stramt fokusert rundt det nære forholdet mellom landsbyjentaHafize og niesen hennes. De to kvinnene – med enaldersforskjell på litt mer enn ti år – samarbeider om et felles forsøk på ågjøre noe med skadene generasjonsbetinget fattigdom, paternalisme og arrangerteekteskap har påført dem og de andre kvinnene i klanen deres.

Hafizes reise er en granskning av hennes identitet som barnehustru, mor og omsorgsperson, der hun søker frihet fra en fortid som fremdeles hviler tungt på hennes hjerte og sjel. Red Moon er terapeutisk nok til å gi håp og har tilstrekkelig framdrift til å holde publikum fast i en inderlig og rørende historie.

https://vimeo.com/297503211

Bytte av identiteter

Filmen begynner og slutter på gresskledde kalksteinsklipper høyt over sjøen, mens Hafize forteller sin niese om en byråkratisk feiltakelse, som innebar at hun som seksåring ble identifisert som gutt og fikk et blått tyrkisk identitetskort i stedet for et lyserødt. Det ble senere ordnet opp i situasjonen, og hun tok isteden navnet og identiteten til en eldre søster.

Det kan virke som et heller ullent startpunkt for historien om en kvinne som filmens teaser refererer til som tvangssendt som barn til Europa, men for heltinnen i Red Moon er dette nærmest som en arvesynd, et identitetsrøveri som har plaget henne resten av livet.

«Jeg skulle gjerne tilgi deg, men jeg kan ikke.»


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
Kommentarer