Bestill høstutgaven her

Berøring, bobler og boller til demente

It Is Not Over Yet
Regissør: Louise Detlefsen
(Danmark)

DEMENS: Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».

It Is Not Over Yet er en rørende dokumentarfilm som vil endre vårt syn på oss selv og vår medmenneskelighet. Louise Detlefsen har filmet livet på et sykehjem i Dagmarsminde i Danmark, der mennesker med demens behandles med medfølelse og ser ut til å leve et hyggelig liv.

Detlefsen utfordrer vår oppfatning av demens og byr på et helt nytt perspektiv på livets siste fase. Mest av alt minner hun oss på at selv om vi kan mye om det å bli voksen, vet vi lite om det å bli gammel.

Verdighet

Etter hvert som gjennomsnittsalderen øker, får vi også et sterkere behov for å få mer kontroll over livets aller siste fase. Den sveitsiske organisasjonen Dignitas, som «tar til orde for å forbedre omsorg og valg i livet og ved livets slutt» og ble kjent gjennom Michel Houellebecqs roman Kartet og terrenget (La Carte et le Territoire, 2010), tilbyr en radikal måte å få kontroll over livet (rettere sagt døden) på.

En visshet om at døden er nær, og ikke minst nøyaktig når den kommer, kan i seg selv være noe man foretrekker fremfor å leve med usikkerheten om hva som venter oss i alderdommen. Uansett virker dagens debatt om dødshjelp og assistert selvdrap utdatert, etter at covid-19 har minnet oss på at det å ta vare på de eldre er et ansvar som hviler på dem som er igjen.

Dette gjelder oss alle, enten vi har aldrende slektninger eller fordi vi bekymrer oss
for vår egen fremtid.

Vi har erkjent at i mange deler av verden har dårlig stell og mangelfull hygiene på sykehjem og aldershjem gjort en rask smittespredning av covid-19 mulig, hvilket har forårsaket mange dødsfall blant de eldste i vårt samfunn.

«Den sterkestes rett» kan riktignok være en pådriver i naturens utvikling, men ikke i samfunnet. At vi tar vare på de svakeste, også de gamle, er det som gjør oss til mennesker.

Bedre enn hjemme

Men hvordan tar vi vare på de svakeste og eldste på best mulig måte? Når man ser filmen, blir man klar over at vi vet veldig lite om hva . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

FIKSJON:

Trangen til å bli sett og anerkjent


HBO: Succession
Stridighetene i mediemogulfamilien om konserntronen tilspisser seg ytterligere i HBO-serien Succession, som på imponerende og medrivende vis evner å ta pulsen på samtiden og storkapitalistisk forretningsvirksomhet på sitt mest brutale.
911:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
DOKUMENTARFILM:

20 år etter 11. september


Dylan Avery: SEVEN
Et forskningsteam i Alaska har via forskning og nye datasimulerte modeller konkludert med at NIST-rapporten om 11. september har tatt feil. Noe for NRK?
ØKOFILM:

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)


Andrea Culková: Žal Žen (Grief / Sorg)
Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?
CANNES:

Videreføring snarere enn reprise


Joachim Trier: Verdens verste menneske
Med Verdens verste menneske har Joachim Trier meget mulig laget sin hittil beste film. Og det er mer enn bare hovedstaden som knytter den til Reprise og Oslo, 31. august.
22. JULI:

Traumeberetningen


Aslaug Holm, Sigve Endresen: Generasjon Utøya
Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
Melita Zajc
Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte