Bestill sommerutgaven her

Berøring, bobler og boller til demente

It Is Not Over Yet
Regissør: Louise Detlefsen
(Danmark)

DEMENS / Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».

It Is Not Over Yet er en rørende dokumentarfilm som vil endre vårt syn på oss selv og vår medmenneskelighet. Louise Detlefsen har filmet livet på et sykehjem i Dagmarsminde i Danmark, der mennesker med demens behandles med medfølelse og ser ut til å leve et hyggelig liv.

Detlefsen utfordrer vår oppfatning av demens og byr på et helt nytt perspektiv på livets siste fase. Mest av alt minner hun oss på at selv om vi kan mye om det å bli voksen, vet vi lite om det å bli gammel.

Verdighet

Etter hvert som gjennomsnittsalderen øker, får vi også et sterkere behov for å få mer kontroll over livets aller siste fase. Den sveitsiske organisasjonen Dignitas, som «tar til orde for å forbedre omsorg og valg i livet og ved livets slutt» og ble kjent gjennom Michel Houellebecqs roman Kartet og terrenget (La Carte et le Territoire, 2010), tilbyr en radikal måte å få kontroll over livet (rettere sagt døden) på.

En visshet om at døden er nær, og ikke minst nøyaktig når den kommer, kan i seg selv være noe man foretrekker fremfor å leve med usikkerheten om hva som venter oss i alderdommen. Uansett virker dagens debatt om dødshjelp og assistert selvdrap utdatert, etter at covid-19 har minnet oss på at det å ta vare på de eldre er et ansvar som hviler på dem som er igjen.

Dette gjelder oss alle, enten vi har aldrende slektninger eller fordi vi bekymrer oss
for vår egen fremtid.

Vi har erkjent at i mange deler av verden har dårlig stell og mangelfull hygiene på sykehjem og aldershjem gjort en rask smittespredning av covid-19 mulig, hvilket har forårsaket mange dødsfall blant de eldste i vårt samfunn.

«Den sterkestes rett» kan riktignok være en pådriver i naturens utvikling, men ikke i samfunnet. At vi tar vare på de svakeste, også de gamle, er det som gjør oss til mennesker.

Bedre enn hjemme

Men hvordan tar vi vare på de svakeste og eldste på best mulig måte? Når man ser filmen, blir man klar over at vi vet . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Melita Zajc
Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.

Du vil kanskje også like