Berlinerinntrykk

Skjærtorsdag ettermiddag ble studentlederen Rudi Dutschke skutt ned i nærheten av SDS-kontoret midt på Kurfürstendamm. Med blod strømmende fra tre skuddsår løp han mange meter og ropte: «Far, mor, soldater, soldater. Jeg må til frisøren.»

Orientering April 1968

Både Dutschke og han som forsøkte å myrde ham ble brakt til universitetssykehuset Westend. Dette sykehuset er kjent for å ha byens dyktigste leger og prima utstyr, men det er også herostratisk berømt i studentkretser, fordi personalet på en av avdelingene lenge nektet å behandle hårdt sårede studenter etter demonstrasjonen 2. juni i fjor. Politifolk med skrubbsår ble bandasjert før studenter som blødde fra hodet, kunne bringes til røntgenundersøkelse. Men denne gangen var behandlingen annerledes.

En bekjent, som er lege ved Westendsykehuset og som assisterte under den fem timer lange operasjonen av Dutschke, beretter at denne operasjonen hører til det mest fullkomne hun har opplevd. Omtrent samtlige professorer ved sykehuset var til slutt samlet om Rudi Dutschke. Et livsfarlig prosjektil som satt temmelig dypt i hjernen på høyre side ble fjernet først, så det neste som var skutt forfra gjennom kinnet, og som hvis det hadde nådd noen få millimeter videre ville ha kostet Dutschke synet, så til slutt et mer ufarlig prosjektil som satt i skulderpartiet.

Det må betraktes som et under at Rudi Dutschke allerede neste morgen kom til bevissthet og har stor sjanse for å overleve attentatet. Attentatmannen, den 23 år gamle Josef Bachmann fra Peine ved Braunschweig er også under bedring etter en langvarig operasjon.

Springermonopolet – skaper hets mot de venstreorienterte.

Når skal vi få oppleve at politiske rapporter fra Vest-Berlin er noe annet enn sykehusrapporter? spurte en diskusjonsdeltaker under en protestforsamling i det Tekniske Universitetet langfredag. Og ingen kan gi svar, for mye tyder på at Berlin går sin hete sommer i møte.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL