BERLINALE: Det lurer virkelig noe bak filmene på Berlinalen i år.

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2020-03-01

Om du står på Potsdamer Platz, rett ved dens Kinemathek og Berlinalens mange kinoer, siver svovelaktig vanndamp opp fra bakken. Er denne stanken av råtne egg betegnende for årets filmfestival? Noen mener at brorparten av festivalens konkurransefilmer er B-filmer. 400 filmer ble vist totalt, en halv million kinobesøk var forventet, og det hele kostet 250 millioner kroner.

Det er imidlertid ikke stjerner og røde løpere som interesserer oss her i NY TID.  Årets Berlinale viste 101 dokumentarer. Som Orwa Nyrabia (fra Amsterdams dokumentarfilmfestival) sa under et fullsatt seminar om fiksjon og virkelighet, har en pen pike alltid en stygg venninne. Ved siden av overparfymerte barbiedukkeaktige stjerner, ved siden av fiksjonens «skjønnheter», trenger vi også en del av den iblant svetteluktende eller  stygge virkeligheten.

Welcome to Chechnya

Eksempelvis ser vi i dokumentaren Welcome to Chechnya denne stygge virkeligheten, der president Ramzan Kadyrov driver systematisk forfølgelse av LHBT. Der homofile og lesbiske regelrett jages eller drepes. «Vi har ingen homofile», uttaler Kadyrov, og anbefaler familier selv å «rydde opp», da dette er en «skam så sterk at den må vaskes vekk med blod». Men denne «stanken» som skal vaskes vekk, er hans fiksjon – Kadyrov har en umenneskelig moral.

Eller hva med klippet av kvinnen som dras ut av en bil, for så å få  skallen knust av et
familiemedlem?

Regissør David France sto også bak viktige How to Survive a Plague (2012), om hiv/aids. Men i hans nye film er virkeligheten som vises i filmen, mer brutal. Via noen innskutte mobiltelefonopptak han fant, får vi se en reell voldtekt, der en skrikende mann …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)