Beretninger fra den lesbiske undergrunnsscenen

Leilah Weinraubs Shakedown er et fascinerende glimt inn i verdenen til afro-amerikanske lesbiske klubber og strippeshow.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 02-05-2018
Shakedown

Leilah Weinraub (USA)

Shakedown (2018) er basert på omfattende intervjuer med kvinner som har vært involvert i den afro-amerikanske lesbiske nattklubbscenen i Los Angeles de siste 30 årene. Dokumentarfilmen hadde verdenspremiere med visning på den 68. internasjonale filmfestivalen i Berlins Panorama Audience Award. Å se filmen offentlig for første gang for et Berlinale-publikum – i en by med lang tradisjon for toleranse overfor queer-befolkningen – var som et ekko fra en annen verden.

Shakedown Productions. Filmen åpner med en forførende liste med eksotiske navn på dansere som dukker opp i denne helaftens filmen, og publikum er forberedt på en fantastisk reise gjennom et lappeteppe av arkivklipp, aktuelle showplakater og intervjuer med de ledende figurene på scenen.

Filmen fyker ganske hektisk av gårde med 22 scener i det tempoet som var i de afro-amerikanske kvinnenes lesbiske undergrunnsklubber i Los Angeles på 1980-, 1990- og 2000-tallet. Danserne – kjent som Shakedown Angels – blir portrettert i filmen, sammen med sikkerhetsvaktene Big T og Tina. Følelsen av å få komme inn i en svært eksklusiv, hemmelig verden er ikke til å unngå.

Med klipping mellom arkivopptak og intervjuer ønsker Weinraub å belyse undergrunnens dansescene og de kvinnelige artistene som fant veien dit.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,7,9,10,11,12,13″ ihc_mb_template=”1″ ]

Regissøren er selv en aktiv deltaker på den lesbiske undergrunnsscenen, og hun drar oss inn i det spennende og eksotiske ved den verdenen hun dokumenterer gjennom intervjuer og bilder. Vi ser en rekke enkle flyers for shownummer som «I-Dallas» og «Jamaika» – scenenavn for dansere – dekorert med bilder av sparsomt kledde kvinner og annen staffasje. Et heftig lydspor med låtene kvinnene danset og strippet til, blandes med arkiverte lydopptak – vi hører stemmen til Ronnie Ron, som skapte, produserte og presenterte showene under navnet «Shakedown Productions». «Sjekk ut dette. Jeg mener ikke å sjokkere noen, men dette er en gayclub – vær snill og ikke vis mangel på respekt overfor danserne mine. De danser for jenter – bare sett deg hvis du ikke liker det,» sier Ronnie.

Å strippe for kvinner. Bildene erstattes av kornete videoopptak (eller kanskje mobilopptak) fra tidligere tider. De viser først artisten kjent under navnet «Egypt». Hun danser og stripper til et entusiastisk publikum …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.