Ber om å bli gransket

– Jeg ser svært gjerne at det settes i gang en gransking av min rolle i Bosnia, sier Hagrup Haukland, som var sjef for de nederlandske FN-styrkene i Srebrenica.

Ny Tid

Hagrup Haukland, den norske obersten som var sektorsjef i den nordøstlige Bosnia fra april til desember 1995, skriver denne uka i en e-post til Ny Tid at han gjerne ser at hans egen rolle i Bosnia blir gransket:

«Jeg ser svært gjerne at det settes i gang en gransking av min rolle i Bosnia. Gransking av andre nordmenns og norske myndigheters rolle må den enkelte og myndighetene svare på selv.»

Ny Tid har også spurt Haukland om han står fast på at han avbrøt ferien sin og kom tilbake allerede 10. juli 1995 til Tuzla da han ble varslet om at Srebrenica ble angrepet av serberne. Den nederlandske granskingsrapporten hevder at Haukland først kom tilbake til sitt hovedkvarter så seint som 15. juli.

Videre ble han bedt om å kommentere tidligere forsvarssjef Arne Sollis informasjon til Ny Tid om at Haukland jevnlig orienterte ham om forholdene i sektoren som Haukland hadde ansvaret for, og at Solli og Haukland fløy sammen fra Bosnia 24. juni da den norske sektorsjefen innledet sin omdiskuterte ferie i Norge.

Disse spørsmålene har imidlertid Haukland valgt å ikke besvare i samme e-post.

Også Thorvald Stoltenberg har ved flere anledninger de siste ukene blitt kontaktet av Ny Tid med forespørsel om å kommentere anklagene mot hans virke som fredsmekler på Balkan og krav om gransking.

Stoltenberg har så langt ikke besvart henvendelsene fra Ny Tid.

Forsvarsdepartementet har gjennom fungerende pressetalskvinne, kommandørkaptein Louise K. Bastviken, besvart Ny Tids forespørsel om kommentarer med følgende e-post:

«Forsvarsdepartementet anser Norges rolle å være på linje med rollen til andre nasjoner som bidrar tilsvarende i FN oppdrag. Saken dette dreier seg om har etter Forsvarsdepartementets syn blitt tilstrekkelig belyst, og det er ikke noe som tilsier en særskilt granskning av Norges rolle.»

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.