Beintøff kvinnekamp i en mannsdominert bransje

DISKRIMINERING: Jill Abramson gir den usminkede sannheten om hvordan kvinnelige journalister blir utsatt for sexisme i noen av USAs største avishus.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Merchants of Truth – The Business of News and the Fight for Facts Forfatter
Forfatter: Jill Abramson
Forlag: Simon & Schuster, USA

DISKRIMINERING: Jill Abramson gir den usminkede sannheten om hvordan kvinnelige journalister blir utsatt for sexisme i noen av USAs største avishus.

Merchants of Truth, skrevet av Jill Abramson (f. 1954) – den første kvinnelige sjefredaktøren for The New York Times i perioden 2011 til 2014, fungerer som en slags biografi over to av de største avisene i USA, The New York Times og The Washington Post, samt de to nye mediebedriftene Vice og BuzzFeed. Boken har en lengde på hele 544 sider og framstår som en krysning mellom en memoar, et gravjournalistisk verk, en rapport og til tider også et leksikon som presenterer leseren for store mengder informasjon. Utgivelsen kom som et resultat av Abramsons raseri etter at hun fikk sparken fra The New York Times av dens utgiver, Arthur Sulzberger. Siden 2016 har hun jobbet som politisk spaltist for The Guardian.

I Merchants of Truth tar Abramson oss med på innsiden av amerikansk journalistikk gjennom 13 forskjellige kapitler: tre om hvert av de største nyhetsmediene i USA, og ett om Facebook. Boken har ikke noe spesifikt budskap, men den gir oss et bredt innblikk i den mannsdominerte amerikanske journalistikken, slik at vi lesere selv kan konkludere. Det er verdt å nevne at den er svært farget av Abramsons sterke emosjonelle reaksjon på oppsigelsen, spesielt i utdragene der hun beskriver mannlige kollegers sexistiske holdninger overfor kvinnene i bransjen.

At hun skaffer seg advokat, gjør henne naturligvis upopulær i det mannsdominerte teamet av …
Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.
Abonnement kr 195 kvartal