Beintøff kvinnekamp i en mannsdominert bransje


DISKRIMINERING: Jill Abramson gir den usminkede sannheten om hvordan kvinnelige journalister blir utsatt for sexisme i noen av USAs største avishus.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2019-05-20
       
Merchants of Truth – The Business of News and the Fight for Facts Forfatter
Forfatter: Jill Abramson
Forlag: Simon & Schuster, USA

Merchants of Truth, skrevet av Jill Abramson (f. 1954) – den første kvinnelige sjefredaktøren for The New York Times i perioden 2011 til 2014, fungerer som en slags biografi over to av de største avisene i USA, The New York Times og The Washington Post, samt de to nye mediebedriftene Vice og BuzzFeed. Boken har en lengde på hele 544 sider og framstår som en krysning mellom en memoar, et gravjournalistisk verk, en rapport og til tider også et leksikon som presenterer leseren for store mengder informasjon. Utgivelsen kom som et resultat av Abramsons raseri etter at hun fikk sparken fra The New York Times av dens utgiver, Arthur Sulzberger. Siden 2016 har hun jobbet som politisk spaltist for The Guardian.

I Merchants of Truth tar Abramson oss med på innsiden av amerikansk journalistikk gjennom 13 forskjellige kapitler: tre om hvert av de største nyhetsmediene i USA, og ett om Facebook. Boken har ikke noe spesifikt budskap, men den gir oss et bredt innblikk i den mannsdominerte amerikanske journalistikken, slik at vi lesere selv kan konkludere. Det er verdt å nevne at den er svært farget av Abramsons sterke emosjonelle reaksjon på oppsigelsen, spesielt i utdragene der hun beskriver mannlige kollegers sexistiske holdninger overfor kvinnene i bransjen.

At hun skaffer seg advokat, gjør henne naturligvis upopulær i det mannsdominerte teamet av kolleger.

For «pågående»

Våren 2014 presenterer Arthur Sulzberger en «Innovation Report» – en intern rapport om digital innovasjon i The New York Times – for Abramson. Hun tenner på alle pluggene, blant annet fordi hun i rapporten ikke krediteres for den nye nettsideløsningen hun utformet for avisen i 2012. I mai 2014 tilbyr Abramson Guardian US’ redaktør, Janine Gibson, stillingen som nettredaktør. Det kommer fram i pressen at hun lurer redaksjonssjefen sin, Dean Baquet, om ansettelsen av Gibson. Dette skal være grunnen til at hun sies opp og at Baquet overtar stillingen hennes som sjefredaktør. Ifølge Abramsons bok er imidlertid dette feil; hun gir Baquet etterrettelige opplysninger om ansettelsen av Gibson. Flere uker før hun avskjediges, hyrer …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?