Barnemafiaen i Napoli

Roberto Savianos nyeste roman er ingen fiksjon. Det er en virkelighetstro rapport om et samfunn som til dags dato ikke har fått grep om seg selv.

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.

Der Clan der Kinder

Roberto Saviano

Carl Hanser Verlag

Tyskland

Noen guttunger raser rundt i Napoli på mopeder. De er ute på erobringstokt. De har alle kallenavn – Maraja, Dentino, Lollipop og Drone. De har merkevaresko og tatoveringer. Veien fra pusher til killer er kort. Loven gjelder: spise eller bli spist. På hustakene øver de med pistoler og geværer, sikter på søppeltønner og vinduer. Snart teller et menneskeliv mindre enn et brutt løfte. De føler seg udødelige, inntil glansen fra deres turboliv blender dem.

Saviano har atter en gang boret seg inn i materien. Det er fortsatt hans lodd å avsløre en av verdens mest notoriske forbryterbander. Men kan vi ikke alt dette fra før? Mafiaens maktstruktur, voldens mantra «blod skal vaskes med blod», ritualene, kodene, omertà-bekjennelsen om taushet? Den som har lest Savianos andre bøker, Gomorrah og Zero, Zero, Zero, eller sett filmatiseringene på kino eller tv, er iallfall godt orientert. Så hva er nytt her? For det første fører forfatteren oss på innsiden av et gutterom de færreste har nøkkel til. Her finnes det ingen beskyttet vei inn i voksenverdenen. Man blir født direkte inn i virkeligheten, uten tid til å vokse seg inn i den. En enten-eller-verden. Enten tar du innersvingen på røkla, eller den tar innersvingen på deg. Den som arbeider, er en loser. Bli rik, eller dø i forsøket. Det aller høyeste mål er rett og slett å kommandere, være boss. Som 16-åringen Nicolas/Maraja – barneklanens capo – kan sitere fra Macchiavellis Fyrsten: Er du fryktet, er du respektert. Det er det som teller.

Det eneste dette minner om, er barnesoldatene i verdens konfliktsoner.

Barnemafia. For det andre er camorraen langt farligere i dag enn i 2006, da Gomorrah kom på markedet. Det er Saviano og Napolis politisjef, Guido Marino, enige om. De såkalte babymafiosi har startet en ny krig i Napolis gamleby. Marino liker ikke betegnelsen. «Babys? De er mordere. Liten er bare straffen disse ungdomsforbryterne blir idømt. Det er en etterkommerkrig. De gamle sitter i fengsel, og de helt unge vil tøffe seg, lage egne regler og nye regimer. De dreper uskyldige, de dreper tilfeldig fordi de gjør feil, og de dreper for å terrorisere.» Det er en jungel, noe enhver kan bekrefte. Utenfor jernbanestasjonen i Napoli kan turister kjøpe Beretta-pistoler for 500 euro.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.