Barnemafiaen i Napoli

Roberto Savianos nyeste roman er ingen fiksjon. Det er en virkelighetstro rapport om et samfunn som til dags dato ikke har fått grep om seg selv.

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveige@gmail.com
Publisert: 05.04.2018
Der Clan der Kinder
Forfatter: Roberto Saviano
Carl Hanser Verlag, Tyskland

Noen guttunger raser rundt i Napoli på mopeder. De er ute på erobringstokt. De har alle kallenavn – Maraja, Dentino, Lollipop og Drone. De har merkevaresko og tatoveringer. Veien fra pusher til killer er kort. Loven gjelder: spise eller bli spist. På hustakene øver de med pistoler og geværer, sikter på søppeltønner og vinduer. Snart teller et menneskeliv mindre enn et brutt løfte. De føler seg udødelige, inntil glansen fra deres turboliv blender dem.

Saviano har atter en gang boret seg inn i materien. Det er fortsatt hans lodd å avsløre en av verdens mest notoriske forbryterbander. Men kan vi ikke alt dette fra før? Mafiaens maktstruktur, voldens mantra «blod skal vaskes med blod», ritualene, kodene, omertà-bekjennelsen om taushet? Den som har lest Savianos andre bøker, Gomorrah og Zero, Zero, Zero, eller sett filmatiseringene på kino eller tv, er iallfall godt orientert. Så hva er nytt her? For det første fører forfatteren oss på innsiden av et gutterom de færreste har nøkkel til. Her finnes det ingen beskyttet vei inn i voksenverdenen. Man blir født direkte inn i virkeligheten, uten tid til å vokse seg inn i den. En enten-eller-verden. Enten tar du innersvingen på røkla, eller den tar innersvingen på deg. Den som arbeider, er en loser. Bli rik, eller dø i forsøket. Det aller høyeste mål er rett og slett å kommandere, være boss. Som 16-åringen Nicolas/Maraja – barneklanens capo – kan sitere fra Macchiavellis Fyrsten: Er du fryktet, er du respektert. Det er det som teller.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer