Barn som deltaker og publikum

Ceres er en film som handler om å endre stereotypier og få folk til å tenke annerledes.

Melita Zajc
Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.
Email: melita.zajc@gmail.com
Publisert: 02.07.2018
Ceres

Janet van den Brand (Belgia)

Grisunger blir født, de svake små kroppene deres – klebrige og sammenfiltret med morkake og navlestreng – fyller hele lerretet. Kyr melkes mens gutten i blå overall kjærtegner kurumpa, gjør rent i fjøset og hviler hodet varsomt mot ryggen på kua.

En annen gutt, i grønn overall, sitter på potetopptakeren og gransker nøye de høstede potetene. Vi hører ham si: «Jeg har aldri tvilt på at jeg skulle bli bonde. Bestefaren min tok over etter sin far, og min far tok over etter bestefar. Det ville være fint å fortsette i enda en generasjon.» Man kan ikke annet enn å beundre blandingen av uskyld og besluttsomhet den unge gutten gir uttrykk for.

Den tredje, litt eldre enn de andre to, er ikke like sikker på sin identitet: «Jeg er den eneste blant vennene mine som har lyst til å arbeide med noe i landbruket. Men de kan ikke se det på meg. Jeg er helt normal, akkurat som de andre.»

Da vi ser jenta for første gang, legger vi merke til en detalj på den venstre foten hennes: Hver negl er lakkert med en egen farge. Hun studerer skjermen på smarttelefonen sin mens hun forteller: «Jeg har 55 flasker med neglelakk. Vi har 450 sauer.»

Unge gårdbrukere

De fire protagonistene i denne dokumentaren, den første helaftens filmen av Janet van den Brand, er mesterlig orkestrert gjennom hele filmen; den enkelte representerer et aspekt ved deres spesielle erfaring. Hver av dem bor på en avsidesliggende gård i den sørvestre delen av Nederland og lærer forfedrenes yrke i ung alder, som det blir opplyst i promo-materiellet. Men historiene deres er den samme.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer