Barn på sultegrensen

KRISE: Situasjonen i Gaza er desperat, særlig for barna, der basistjenestene går i oppløsning i samme takt som økonomien.

Watkins er generalsekretær for Redd Barna i Storbritannia. Copyright: Project Syndicate, 2019. www.project-syndicate.org
Email: kevin@nytid.no
Publisert: 2019-11-03

Ved første øyekast ser «Muna» ut som en hvilken som helst baby der hun hviler i morens armer og venter på å veies av en sykesøster. Ser du nøyere etter, skjønner du hvorfor den medisinske staben ved barneklinikken Ard El-Insan i Gaza er bekymret. Muna er ni måneder gammel, men veier under fem kilo – omtrent normalvekten til en sunn seks uker gammel baby.

«Det er hjerteskjærende, men normalt», forteller en lege. «Hver dag ser vi mer enn 50 tilfeller av underernærte barn, og antallet øker.»

Situasjonen i Gaza er desperat, særlig for barna, og er en av verdens minst rapporterte humane katastrofer. Territoriet er i dyp krise etter tre kriger siden 2007, en langvarig israelsk blokade og en budsjettkrise drevet fram av interne stridigheter og kutt i bistandshjelpen.

For to år siden beskrev FN forholdene for de to millionene som bor på kyststripen, som «ubeboelig». Siden da har situasjonen forverret seg. Økonomien er i fritt fall; den falt med åtte prosent i fjor, og nedgangen fortsetter. Halve befolkningen, hvorav 400 000 barn, lever nå under fattigdomsgrensen. Arbeidsledigheten er blant den høyeste på verdensbasis, der to tredjedeler av de unge står helt uten arbeid.

Kollaps

Basistjenestene går i oppløsning i samme takt som økonomien. Helsetjenestene kollapser, med tilbydere som mangler både elementært utstyr og medisiner – inklusive antibiotika. Rent vann i vannrørene er bare et fjernt minne. Gazas fattige innbyggere står nå i kø for å kjøpe dyrt og ofte utrygt drikkevann fra lastebiler. Også håndtering av kloakk er en saga blott: Hver dag tømmes mengder av kloakk direkte i havet; en mengde tilsvarende 43 olympiske svømmebasseng. Tilgangen på elektrisitet er sporadisk.

Abonnement halvår kr 450

Å la Gaza havne i en fullskala humanitær katastrofe vil være en uforsvarlig
ansvars-fraskrivelse fra verdenssamfunnet.

Barn som Muna, og mødrene deres, føler krisen på kroppen. Tidligere i år ble det foretatt en undersøkelse i regi av Unicef, Redd Barna og Verdens matprogram for å dokumentere ernæringsstatusen til kvinner og barn i utsatte områder på Gaza-stripen. Funnene var sjokkerende. Én av fem gravide kvinner var feilernært. Underernæring hos barn er fortsatt like under krisenivået, men har likevel økt siden 2014. Hele 40 prosent av barna i undersøkelsen hadde diaré eller alvorlige luftveisinfeksjoner – potensielt dødelige sykdommer for små kropper som allerede er svekket …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.