Barn på flukt

Unwelcome
Regissør: Ida Theresa Myklebost
(Engelsk/Norsk)


På grensen mellom Hellas og Makedonia bor Al Bakri-familien i en provisorisk teltleir. De har flyktet fra krigens helvete i Syria, til flyktningetilværelsens helvete i Europa. Hva gjør du når det eneste du eier, er håp?

Den 15. minutter lange dokumentarfilmen Unwelcome har vært vist på filmfestivaler ute i verden et års tid, men det er først nå det norske publikummet får ta del i historien om Menwar Al Bakri, som er seks år gammel og fra Aleppo i Syria. Vi møter ham og familien på grensen mellom Hellas og Makedonia, der de sammen med tusener av andre syriske flyktninger bor i provisoriske teltleirer. Familien ønsker raskest mulig å reise videre til Tyskland, der storebroren og bestevennen til Menwar bor.

Da vi møter familien, har de bodd fire måneder i et telt. Livet har stanset opp, hverdagen er kaos og venting. En dag kjører en anleggsmaskin ned teltene, fordi de var satt opp på «ulovlig område». Det er opprørende å se hvor respektløst flyktningenes telt og eiendeler ødelegges. Flyktningene ankommer Hellas med håp, men det viser seg raskt at Hellas ikke er porten til en levelig tilværelse i Europa; snarere til den ene alvorlige prøvelsen etter den andre.

Unwelcome viser hvem som er taperne av krigen i Syria: barna.

Regissør Ida Theresa Myklebost har tidligere dekket borgerkrigen i Syria som journalist, og kjenner landet godt. Al Bakri-familien får tillit til henne og lar henne komme nært innpå seg. Filmen viser også den enorme betydningen innsatsen til de frivillige og hjelpearbeiderne på stedet har for familiene på flukt; glimtene av varm vennlighet står i sterk kontrast til hatefulle ytringer om «flyktningeinvasjon».

Unwelcome viser hvem som er de virkelige taperne av krigen i Syria: barna. Lille …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte