Bestill sommerutgaven her

Barn på flukt

Unwelcome
Regissør: Ida Theresa Myklebost
(Engelsk/Norsk)

På grensen mellom Hellas og Makedonia bor Al Bakri-familien i en provisorisk teltleir. De har flyktet fra krigens helvete i Syria, til flyktningetilværelsens helvete i Europa. Hva gjør du når det eneste du eier, er håp?

Den 15. minutter lange dokumentarfilmen Unwelcome har vært vist på filmfestivaler ute i verden et års tid, men det er først nå det norske publikummet får ta del i historien om Menwar Al Bakri, som er seks år gammel og fra Aleppo i Syria. Vi møter ham og familien på grensen mellom Hellas og Makedonia, der de sammen med tusener av andre syriske flyktninger bor i provisoriske teltleirer. Familien ønsker raskest mulig å reise videre til Tyskland, der storebroren og bestevennen til Menwar bor.

Da vi møter familien, har de bodd fire måneder i et telt. Livet har stanset opp, hverdagen er kaos og venting. En dag kjører en anleggsmaskin ned teltene, fordi de var satt opp på «ulovlig område». Det er opprørende å se hvor respektløst flyktningenes telt og eiendeler ødelegges. Flyktningene ankommer Hellas med håp, men det viser seg raskt at Hellas ikke er porten til en levelig tilværelse i Europa; snarere til den ene alvorlige prøvelsen etter den andre.

Unwelcome viser hvem som er taperne av krigen i Syria: barna.

Regissør Ida Theresa Myklebost har tidligere dekket borgerkrigen i Syria som journalist, og kjenner landet godt. Al Bakri-familien får tillit til henne og lar henne komme nært innpå seg. Filmen viser også den enorme betydningen innsatsen til de frivillige og hjelpearbeiderne på stedet har for familiene på flukt; glimtene av varm vennlighet står i sterk kontrast til hatefulle ytringer om «flyktningeinvasjon».

Unwelcome viser hvem som er de virkelige taperne av krigen i Syria: barna. Lille Menwar gjør et uutslettelig inntrykk, idet han forteller om flukten, den vanskelige situasjonen de lever i, og hans egne følelser med et voksent språk. Det er overraskende at et barn på seks år evner å uttrykke seg så klart. Men også forståelig: Livet som barn er satt på vent. I de vanskelige situasjonene flyktninger blir satt i, er det de voksne som eier språket og spillereglene. Voksne på flukt har naturlig nok også et behov for å ventilere. Barna utvikler et vokabular som ikke kler deres unge sjel.

- annonse -

Unwelcome er en viktig dokumentarfilm, måtte mange se den. Og måtte familien Al Bakri for lengst igjen ha blitt fulltallige.

Abonnerer du på NY TID, kan du se filmen her

Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

UtØya / 22. JULI: Etter min oppfatning kunne politiet ha fått panikkJeg fraktet 24 sønderslagne, sjokkskadede ungdommer i sikkerhet til fastlandet fra Utøya. Flere ganger førte jeg båten ut til dette helvete på jord. Hvor var politiet?
22. juli / Generasjon Utøya (av Aslaug Holm, …)Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. juli / Arven etter 22. juli (av Tommy Gulliksen)Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Kronikk / Strålevernets «anerkjente» institusjonerOverser myndighetene forskning på feltet strålevern? Eksempelvis skader av AMS-målernes pulsing – eller skader fra svake elektromagnetiske felt, som mobilstråling?
Kina / François Jullien’s Unexeptional Thought (av Arne de Boever)Via sinologen François Jullien avdekker Arne de Boever blinde flekker, farlige fordommer og avgjørende mentalitetsforskjeller i møtet mellom øst og vest.
Handke / Mein Tag im anderen Land (av Peter Handke)Et eviggyldig spenningsforhold mellom enkeltmennesket og fellesskapet. Har Peter Handke med alderen gradvis gitt avkall på raseriet?
Nato / Til NATOs disposisjon Under NATO-øvelsen Good Heart var «fienden» streikende arbeidere og navngitte norske organisasjoner.
Orientering nr. 22 1971 / Pariserkommunen ble modell og inspirasjon for sosialister fra Marx til våre dager: Vi bringer her annen del av Einhart Lorenz’ artikkel om Pariserkommunen.
Frihet / Jeder Mensch (av Ferdinand von Schirach)Ferdinand von Schirach vil inspirere til en modernisering av det demokratiske systemet.
Fotobok / Å holde sammen helt inn i livets høstEnkelte fotografier i denne boken oppleves som nådeløse, til tross for at fotograferingen er gjort blant venner.
Oslo-avtalen / Oslo (av Bartlett Sher, …)Den eskalerte konflikten mellom Israel og palestinerne minner oss igjen om at Oslo-avtalen i 1993 ikke førte til fred. Og dermed føles HBO-filmen Oslo nærmest som naiv eskapisme.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte