Barn på flukt


På grensen mellom Hellas og Makedonia bor Al Bakri-familien i en provisorisk teltleir. De har flyktet fra krigens helvete i Syria, til flyktningetilværelsens helvete i Europa. Hva gjør du når det eneste du eier, er håp?

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-10-01
Unwelcome
Regisør: Ida Theresa Myklebost
(Engelsk/Norsk)

Den 15. minutter lange dokumentarfilmen Unwelcome har vært vist på filmfestivaler ute i verden et års tid, men det er først nå det norske publikummet får ta del i historien om Menwar Al Bakri, som er seks år gammel og fra Aleppo i Syria. Vi møter ham og familien på grensen mellom Hellas og Makedonia, der de sammen med tusener av andre syriske flyktninger bor i provisoriske teltleirer. Familien ønsker raskest mulig å reise videre til Tyskland, der storebroren og bestevennen til Menwar bor.

Da vi møter familien, har de bodd fire måneder i et telt. Livet har stanset opp, hverdagen er kaos og venting. En dag kjører en anleggsmaskin ned teltene, fordi de var satt opp på «ulovlig område». Det er opprørende å se hvor respektløst flyktningenes telt og eiendeler ødelegges. Flyktningene ankommer Hellas med håp, men det viser seg raskt at Hellas ikke er porten til en levelig tilværelse i Europa; snarere til den ene alvorlige prøvelsen etter den andre.

Unwelcome viser hvem som er taperne av krigen i Syria: barna.

Regissør Ida Theresa Myklebost har tidligere dekket borgerkrigen i Syria som journalist, og kjenner landet godt. Al Bakri-familien får tillit til henne og lar henne komme nært innpå seg. Filmen viser også den enorme betydningen innsatsen til de frivillige og hjelpearbeiderne på stedet har for familiene på flukt; glimtene av varm vennlighet står i sterk kontrast til hatefulle ytringer om «flyktningeinvasjon».

Unwelcome viser hvem som er de virkelige taperne av krigen i Syria: barna. Lille Menwar gjør et uutslettelig inntrykk, idet han forteller om flukten, den vanskelige situasjonen de lever i, og hans egne følelser med et voksent språk. Det er overraskende at et barn på seks år evner å uttrykke seg så klart. Men også forståelig: Livet som barn er satt på vent. I de vanskelige situasjonene flyktninger blir satt i, er det de voksne som eier språket og spillereglene. Voksne på flukt har naturlig nok også et behov for å ventilere. Barna utvikler et vokabular som ikke kler deres unge sjel.

Unwelcome er en viktig dokumentarfilm, måtte mange se den. Og måtte familien Al Bakri for lengst igjen ha blitt fulltallige.

Abonnement kr 195/kvartal

Abonnerer du på NY TID, kan du se filmen her