Grusomhetens teater

«Bare med hodet kan ingen bli, eller forbli, sosialist»

Et forsøk på nyvurdering av Sigurd Evensmos forfatterskap og et innlegg om kunstens nødvendighet.

ORIENTERING 1970: Litteraturhistorien er full av oppgjør og strid mellom skiftende retninger. På avstand fortoner slike oppgjør seg nesten alltid overdrevne. Iblant øyner man en slags berettigelse. Og en sjelden gang har de vært politisk nødvendige.

Oppgjøret med Sigurd Hoel har vært et slikt politisk nødvendig oppgjør, – med Hoel da som fellesnevner for den tradisjon vi forbinder med psykoanalysen og freudianismen: den psykologiserende roman, eller psykologismen, som denne retningen noe nedsettende blir kalt.

Trangen til slik å gi alt psykologiske forklaringer, til å forklare for eksempel nazisme og fascisme ut fra et psykologisk mønster preget Hoels generasjon og mye av krigs- og etterkrigstidens norske litteratur. Freud, som en gang åpnet veien inn til en ny virkelighet, ble til slutt det begrep man skjulte virkeligheten bak.

I dag fremstår psykologistenes årsaksforklaringer som altfor enkle, ofte banale. Tortur kan vanskelig forklares ut fra ulykkelige barndomsopplevelser eller et spesielt familiemønster (bombene utløses ikke av skjulte mekanismer i president . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Personlige og impresjonistiske krigsbilder

NORSK SPILLEFILM: 83 år gamle Knut Erik Jensen er tilbake med Lengsel etter nåtid. En film som ikke føyer seg konformt inn i rekken av moderne norske storfilmer om andre verdenskrig.

Da fredsprisen gikk til Gestapos fange

FREDSPRISEN: NY TID har her valgt å gjenopptrykke denne artikkelen om Nobels fredspris fra ORINTERING 50 år siden. Det er nominert 351 kandidater i år, hvorav Jens Stoltenberg (med ‘våpen for fred’) og Volodymyr Zelenskyj er foreslått til denne prisen. Tidligere prisvinner Carl von Ossietzky var en av den tyske militarismens mest uforsonlige motstandere. Her ser vi hvordan norsk høyrepresse reagerte mot dette.

I skyggerne af et skrivebord

ARBEJDE: EU-parlamentariker og forhenværende fagforeningsleder Marianne Vind har skrevet om problemerne på det europæiske arbejdsmarked i det 21. århundrede. Det kunne have været en vigtig bog. Det er den bare ikke.

Confessional poetry eller kjærlighetslyrikk

POESI: Vietnamesisk-amerikanske Ocean Vuongs diktning er kroppslig og sanselig. Og Wales’ fremste kvinnelige poet Menna Elfyn skriver på det keltisk-walisiske minoritetsspråket kymrisk. Vi presenterer dem begge her.

At leve et mere enkelt og roligt liv

ØKOLOGI: Henry David Thoreau giver opskriften på et vandrende liv i balance med naturen men velsagtens også på et mageligt liv i balance med sig selv. Han kan siges at være mere aktuel end nogensinde.

Den primære åbning mod verden

MUSISK LIV: Med Brugen af kroppene og Hvad er filosofi?, vender Giorgio Agamben tilbage til sin tidlige hovedinteresse før den første homo sacer-bog – nemlig til det værende, til sproget, til tanken og det lyksalige liv. Det dreier seg også om der man ér – hvor man på én og samme tid opdager livet (ontologi) og hvordan livet kunne være (politik, det lykkelige liv).

Mimetisk begjær og vold

PSYKOLOGI: Hvordan har et tvers igjennom pessimistisk menneskesyn oppstått? At mennesket skal være grunnleggende syndig, er en hjørnestein i vestlig tenkning. Eller?

Den krenkede mannen

KJØNN: Her spør den mannlige forfatteren: «Hvordan kunne jeg forstå at jeg befant meg i en kultur som vil identifisere meg med nettopp de heltene som legitimerer denne kulturens herredømme?»

Robothunder, falsk informasjon, KI og droner

KUNSTIG INTELLIGENS: Har vi kontroll over teknologien vi bruker? Vi trenger reguleringer når det kommer til teknologi, roboter og KI – og det haster.

Att representera världens myller och mångfald

AVANTGARDE: Avantgardets program gällde ofta ‘den vilda socialismen’ – den socialism som var kritisk till Sovjetunionen. Estetiskt tilltalande är att de kompromisslöst ifrågasatte vår idé om framgång.

Efterlysning: dialog med de levende

AVANTGARDE: NY TID har her valgt to ‘læsninger’ av Mikkel Bolts nye bog. Skal vi hente erfaringer fra avantgarden, eller holder det med et repræsentativt demokrati? Bolt leverer materiale om baggrunden for de skiftende avantgarders mislykkede forsøg på indflydelse i samfundene fra 1917 og frem.

Barnas digitalbruk

INTERNETT: Blir vi her presentert for 224 sider med panikkangst?
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte