FOTO: CC0, commons.wikimedia.org

Bankenes Robin Hood

Enric Duran er tyven som nylig mottok en menneskerettighetspris i Barcelona.

Avatar
Email: agarr70@gmail.com
Publisert: 15.12.2016

«Jeg har stjålet 492 000 euro fra 39 banker gjennom 68 låneavtaler. Med renter passerer jeg 500 000 euro. Dette er penger som det aldri var meningen å betale tilbake.» Dette er budskapet Enric Duran frekt og ærlig slenger mot leserne på bloggen sin. Men så har han da heller ikke stjålet pengene til seg selv.

I sin uttalelse den 2. desember 2016, da han mottok prisen fra Human Rights Film Festival i Barcelona, begynner han med å takke venninnen Fina for å stille opp så mye som hun har gjort, blant annet ved å motta prisen for ham. Han sier at han gjerne skulle ha stilt opp selv, men at det er vanskelig på grunn av arrestordren som henger over ham. Videre sier Duran at han vil takke festivalen for motet de viser ved å gi prisen til en sak som hverken har politisk velsignelse eller massemedienes støtte: «Hvis vi ser bort fra min personlige situasjon,» sier han, «føler jeg at det er riktig å koble banksystemet opp mot menneskerettskampen – for så lenge bankene har det privilegiet det er å skape penger ut av løse luften, vil den sosiale, økonomiske og økologiske uretten fortsette. Dette er ikke noe nytt problem – det økonomiske systemet har i generasjoner trykket opp penger for så å leve av rentene. På denne måten forsikrer systemet at de fattige forblir fattige, og at de rike fortsetter å være rike. Dette ble til fulle avslørt under den økonomiske krisen, som rammet samfunnet hardt uten at de rike så ut til å bli rammet i samme grad.»


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer