Balansekunst i brunt vann


Mye tyder på at seilkonkurransene under OL 2016 vil bli avholdt i en rennende søppeldynge. Forsøkene på sanering av den svært forurensede Guanabarabukta har så langt vært halvhjertede.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-05-05

Tidlig søndag morgen, og sola steiker allerede. Det er nesten ikke bevegelse i vannet, og god plass på stranden. Familien har bestemt seg for å prøve noe nytt denne formiddagen, og er i ukjent farvann når vi for en femtilapp får låne med oss hvert vårt padlebrett. Det er nesten ikke bølger, og sola speiler seg i vannet. Derfor er det vanskeligere å se hvor brunt det faktisk er. På denne stranden har kommunen brukt 38 millioner reais – om lag 96 millioner kroner – på sanering. «Svarte tunger» pleide folk å kalle kloakken som rant ut her. Nå er den lagt i rør og føres lenger ut i bukta. Det ble store oppslag i lokalpressen da kommunens badevanntest viste at vannet på Bica-stranden i Guanabarabukta i Rio de Janeiro nå er godt nok. Men vannet er fortsatt brunt og lite innbydende – kanskje den beste motivasjonen for å holde balansen på standup-brettene vi har leid. Mormor lar seg ikke overtale til å stikke føttene uti vannet. Ungene er mindre skeptiske, og vil være med som passasjerer. «Vannet har blitt bedre,» forsikrer Gabriela, som sammen med ektemannen Roberto Felipe leier ut brettene på stranden «Men vi plukker fortsatt søppel her på stranden hver eneste dag. Det er flasker og plast, sandaler og planker,» innrømmer hun. Ungene syns i grunn det er ganske spennende, og vil ha med seg både plastsverdet og en hodeløs dukke hjem. Sommer-OL i latrinen. Forholdene vi møter på stranden denne dagen, forklarer også hvorfor det internasjonale seilforbundet ISAF har tatt til orde for å flytte de olympiske seilkonkurransene bort fra Guanabarabukta og ut på åpent hav. ISAF ber Den internasjonale olympiske komité (IOC)legge press på Rios myndigheter. Miljøbevegelsen anbefaler seilerne å ta hepatittvaksine før de kommer til Rio neste år. «Guanbarabukta er en eneste stor latrine,» skriver miljøaktivist og biolog Mario Moscatelli i en epost til meg. Han har fulgt forholdene i bukta i over 20 år, og frykter at OL kommer til å bli en pinlig affære for Rio. Da Rio de Janeiro ble tildelt OL i 2009, fikk IOC et løfte om at 80 prosent av bukta skulle saneres. Fem år senere har lokale myndigheter innsett at dette er et løfte de ikke vil klare å holde. Delstaten vil nå ikke garantere noe annet enn at 80 prosent av husstandene i delstaten skal være koblet til offentlige vann- og kloakkanlegg innen 2018. Det bor 8,5 millioner mennesker i de 15 kommunene rundt Guanabarabukta. Halvparten av disse bor i hjem som …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal