Våpen:  Fem kvinnelige mineryddere forsøker å fjerne landminer i Nagorno-Karabakhs vakre landskap.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.

Regionen Nagorno-Karabakh i Sør-Kaukasus er naturskjønn med mye skog og fjell. Men idyllen er villedende: menneskenes dødelige kamp om territorier er innprentet i jorden i form av ueksploderte landminer som ligger igjen etter konflikten på 90-tallet.

Da Sovjetunionen ble oppløst, brøt det ut kamper i området – gamle konflikter om identitet og suverenitet fikk ny glød. Det etniske armenske flertallet ønsket å forene seg i Den armenske republikk. Da anmodningen ble avvist av Moskva, eskalerte spenningene til krig med Aserbajdsjan.

Etter våpenhvilen er territoriet offisielt regnet som en del av Aserbajdsjan, men det meste styres fra republikken Artsakh, en uavhengig stat med armensk flertall.

Silva Khnkanosians vakre og lavmælte dokumentarfilm byr ikke på en overflod av hverken fakta eller partisanretorikk. Dialogen er sparsom, og filmen skildrer heller visuelt den verdige forpliktelsen som ligger i den viktige, men farlige oppgaven – mineryddingen – som skal få landet trygt og beboelig igjen.

Et møysommelig arbeid

Ifølge en opptelling i 2018 er over 73 000 miner nøytralisert så langt. Det farlige arbeidet har skadet 300 mennesker og 80 har mistet livet.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal