Bestill høstutgaven her

Bak idyllen lurer landminene

Nothing To Be Afraid Of
Regissør: Silva Khnkanosian
(Armenia, Frankrike 2019)

VåPEN:  Fem kvinnelige mineryddere forsøker å fjerne landminer i Nagorno-Karabakhs vakre landskap.

Regionen Nagorno-Karabakh i Sør-Kaukasus er naturskjønn med mye skog og fjell. Men idyllen er villedende: menneskenes dødelige kamp om territorier er innprentet i jorden i form av ueksploderte landminer som ligger igjen etter konflikten på 90-tallet.

Da Sovjetunionen ble oppløst, brøt det ut kamper i området – gamle konflikter om identitet og suverenitet fikk ny glød. Det etniske armenske flertallet ønsket å forene seg i Den armenske republikk. Da anmodningen ble avvist av Moskva, eskalerte spenningene til krig med Aserbajdsjan.

Etter våpenhvilen er territoriet offisielt regnet som en del av Aserbajdsjan, men det meste styres fra republikken Artsakh, en uavhengig stat med armensk flertall.

Silva Khnkanosians vakre og lavmælte dokumentarfilm byr ikke på en overflod av hverken fakta eller partisanretorikk. Dialogen er sparsom, og filmen skildrer heller visuelt den verdige forpliktelsen som ligger i den viktige, men farlige oppgaven – mineryddingen – som skal få landet trygt og beboelig igjen.

Et møysommelig arbeid

Ifølge en opptelling i 2018 er over 73 000 miner nøytralisert så langt. Det farlige arbeidet har skadet 300 mennesker og 80 har mistet livet.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

11. SEPTEMBER:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
DOKUMENTARFILM:

20 år etter 11. september


Dylan Avery: SEVEN
Et forskningsteam i Alaska har via forskning og nye datasimulerte modeller konkludert med at NIST-rapporten om 11. september har tatt feil. Noe for NRK?
ØKOFILM:

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)


Andrea Culková: Žal Žen (Grief / Sorg)
Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?
CANNES:

Videreføring snarere enn reprise


Joachim Trier: Verdens verste menneske
Med Verdens verste menneske har Joachim Trier meget mulig laget sin hittil beste film. Og det er mer enn bare hovedstaden som knytter den til Reprise og Oslo, 31. august.
22. JULI:

Traumeberetningen


Aslaug Holm, Sigve Endresen: Generasjon Utøya
Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. JULI:

Et undersøkende nåtidsbilde av 22. juli


Tommy Gulliksen: Arven etter 22. juli
Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Carmen Gray
Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte