Bestill sommerutgaven her

Bærekraftig gjeld og finansiell åpenhet

ANSVARLIGE LÅN: Vedtatte prinsipper om åpenhet om gjeld er et skritt i riktig retning for bærekraftige og lovlige utlån til sårbare lavinntektsland. Norge bør gå foran som en ansvarlig långiver og investor.

I sommer støttet G20 et initiativ fra Institute of International Finance (IIF) om frivillige prinsipper for åpenhet om gjeld: «Voluntary Principles for Debt Transparency». Både hovedorganisasjonen for finansnæringen her til lands, Finans Norge, og DNB er medlem av IIF sammen med 450 andre institusjoner globalt.

Prinsippene har foreløpig fått liten medieoppmerksomhet. Det skyldes kanskje at prinsippene er frivillige, og at det ikke er bestemt hvem som kan følge opp og etablere et system for hvordan de skal iverksettes. Det mest nærliggende ville være at Verdensbanken eller Det internasjonale pengefondet får oppdraget.

Gjeldskrisen i Mosambik har blitt mye omtalt i Norge Fordi Statens Pensjonsfond utland (SPU) er nest største investor i Credit Suisse, som er en av bankene som står bak de
ulovlige lånene til Mosambik.

Selv om mye arbeid gjenstår og det er stor usikkerhet om etterlevelsen av denne frivillige åpenheten, er de vedtatte prinsippene et skritt i riktig retning for mer bærekraftige private utlån til sårbare lavinntektsland.

Åpenheten vil kunne bidra til å forhindre ufornuftige og ulovlige lån, og prinsippene er ment å supplere G20 og utviklingsbankenes eksisterende verktøy og retningslinjer for å minske gjeldssårbarhet.

- annonse -

Innføringen av prinsippene vil blant annet innebære en form for offentlig register med informasjon om verdien på lånet, forankringen i lovverk og nedbetalingsplan. Et slikt register kan være til nytte for både långiver og låntaker og for det sivile samfunn, og forhåpentlig kunne bidra til mer bærekraftige lån.

Gjeldskrise

Finansiell åpenhet er tett knyttet til bærekraftig utvikling, og åpenhet er blitt et gjennomgangstema for sivilsamfunnets krav til finansieringen av FNs bærekraftsmål. Ansvarlige utlån er viktig i denne sammenhengen fordi mange land er avhengige av lån for å kunne møte sine forpliktelser.

Utviklingslandenes gjeldsbyrde har økt de siste årene, og mange land er på vei inn i nye gjeldskriser.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Gro Skaaren-Fystro
Skaaren-Fystro er spesialrådgiver i Transparency International Norge.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte