Både Che Guevara og mor


Filmfestivalen HRHW: Sean McAllisters nye dokumentarfilm er en sterk kjærlighetshistorie, som tegner et bilde av de siste års dramatiske utvikling i Syria.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2016-02-18

A Syrian Love Story
Regissør og fotograf: Sean McAllister

A Syrian Love Story begynner med opptak fra Syria i 2009, da den britiske dokumentarfilmskaperen Sean McAllister deltok på en smøretur for journalister som skulle bli vist landet som det neste store turistmålet. McAllister var på sin side ute etter å filme noe mer gritty i betydningen ekte, som han sier i filmen – vel vitende om at han besøkte et land med mange politiske fanger.
I den palestinske frihetskjemperen Amer fant filmskaperen en person som hadde opplevd å sitte i et syrisk fengsel, hvor han dessuten hadde møtt sin kone, den syriske revolusjonsforkjemperen Raghda, 15 år tidligere. Når McAllister møter Amer, er han alene med barna deres, etter at Raghda på ny var blitt fengslet, denne gang for å ha skrevet en regjeringskritisk bok.
McAllister følger så dette paret gjennom fem år for denne dokumentaren, og med dét har han kommet svært tett på en historie som tar mange meget dramatiske vendinger. A Syrian Love Story hadde verdenspremiere på dokumentarfilmfestivalen i Sheffield i fjor, der den velfortjent vant prisen for beste film i hovedkonkurransen.

Gjenforening. Tidlig i filmen setter Amer i gang protestaksjoner mot konas fengsling, og med internasjonalt press på de syriske myndighetene blir hun etter hvert satt fri. Men det går ikke lang tid fra den lykkelige gjenforeningen med familien, til det blir tydelig at Raghda er sterkt preget av traumatiske opplevelser fra fengselsoppholdet.
18 måneder etter at filmskaperen først ble invitert til Syria, kommer så den arabiske våren til landet. Dette setter naturligvis et sterkt preg på dokumentaren, og det er heller ikke første gang McAllister har funnet seg selv i midten av disse begivenhetene.
I sin forrige film The Reluctant Revolutionary (2012) portretterte han en turistguide i Jemen, og skildret med dette opptøyene fra de oppsto i landet – som har vært langt mindre i nyhetsbildet enn eksempelvis Syria. Opprinnelig er McAllisters hovedperson Kais en pragmatisk orientert motstander av revolusjonen, på grunn av konsekvensene den vil få for næringen hans. Underveis får han imidlertid stadig mer sympati for opprørerne, etter hvert som han bevitner den brutale behandlingen de får av myndighetene.
I The Reluctant …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal