Bestill høstutgaven her

Både Che Guevara og mor

Filmfestivalen HRHW: Sean McAllisters nye dokumentarfilm er en sterk kjærlighetshistorie, som tegner et bilde av de siste års dramatiske utvikling i Syria.

A Syrian Love Story
Regissør og fotograf: Sean McAllister

A Syrian Love Story begynner med opptak fra Syria i 2009, da den britiske dokumentarfilmskaperen Sean McAllister deltok på en smøretur for journalister som skulle bli vist landet som det neste store turistmålet. McAllister var på sin side ute etter å filme noe mer gritty i betydningen ekte, som han sier i filmen – vel vitende om at han besøkte et land med mange politiske fanger.
I den palestinske frihetskjemperen Amer fant filmskaperen en person som hadde opplevd å sitte i et syrisk fengsel, hvor han dessuten hadde møtt sin kone, den syriske revolusjonsforkjemperen Raghda, 15 år tidligere. Når McAllister møter Amer, er han alene med barna deres, etter at Raghda på ny var blitt fengslet, denne gang for å ha skrevet en regjeringskritisk bok.
McAllister følger så dette paret gjennom fem år for denne dokumentaren, og med dét har han kommet svært tett på en historie som tar mange meget dramatiske vendinger. A Syrian Love Story hadde verdenspremiere på dokumentarfilmfestivalen i Sheffield i fjor, der den velfortjent vant prisen for beste film i hovedkonkurransen.

Gjenforening. Tidlig i filmen setter Amer i gang protestaksjoner mot konas fengsling, og med internasjonalt press på de syriske myndighetene blir hun etter hvert satt fri. Men det går ikke lang tid fra den lykkelige gjenforeningen med familien, til det blir tydelig at Raghda er sterkt preget av traumatiske opplevelser fra fengselsoppholdet.
18 måneder etter at filmskaperen først ble invitert til Syria, kommer så den arabiske våren til landet. Dette setter naturligvis et sterkt preg på dokumentaren, og det er heller ikke første gang McAllister har funnet seg selv i midten av disse begivenhetene.
I sin forrige film The Reluctant Revolutionary (2012) portretterte han en turistguide i Jemen, og skildret med dette opptøyene fra de oppsto i landet – som har vært langt mindre . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Om å hylle eller krenke de døde

MINNER: Når vi tegner uferdige minnebilder som passer oss, krenker vi de døde.

Det ideologiske grumset i marxismen-leninismen

ORIENTERING: Marxismen-leninismens grunnlag, norsk utgåve på forlaget Ny Dag 1962.

Ørestaden, Nordhavn, Amager Strandpark, Sluseholm, Lynetteholm

KØBENHAVN: Har man haft så travlt med at vende den arbejdsløses by til en vellønnet skatteyderby, at man overså at dem med almindelige jobs ikke havde råd til at bo i de nye bydele?

Det fargerike indiske mikrokosmos

REISEESSAY: På leting etter et selv vekk fra koronapandemien. I India er den vestlige strukturen snudd på hodet. I stedet for å gråte etter mat og rent vann synger de hjemløse massene mantraer og kaster blomster til sine idoler for å glemme sulten …

Den kapitalistiske bildeverdenen

FOTO: Er det mulig at antikapitalistiske uttrykk reduseres til ubetydelige gester og heller blir til symboler for sosiale mediers umiddelbare forbruk?

ITALIA: et merkelig og surrealistisk tilfelle av subtil overgivelse

FOTO: Er Italia Europas mest ekstraordinære og ordinære land? Maria Vittora Trovato tar bilder av dets skyggesider.

Markedsliggørelsen af Kinas økonomi

KINA: På kanten af republikken, kulturrevolutionen og markedskapitalismen: Beijing from Below giver et unikt indblik i Kina af i dag – via livsfortællinger tilhørende de byfolk, der ikke har fået plads i hverken den officielle historie eller den officielle økonomiske fremgang.

Kinas byutvikling

BYPLANLEGGING: Økobyen er del av nytenkningen i Kina. Fra blokk, superblokk til megablokk og økoblokk? Her får vi en analyse av årene etter Deng Xiaopings «reform- og åpenhetspolitikk».

Hvis Skinner hadde vært i live i dag, ville han jobbet for Facebook

FASCISME: De komplekse konsekvensene av fascismen sprer seg gjennom falske nyheter, angrep på personvern, masseovervåkning og demokratier i oppløsning. Mennesker manipulerer ideer og påvirker oppmerksomhets-økonomien – godt hjulpet av dopamin. ws bok er skremmende, men likevel nødvendig om verdenen vi lever i.

Kolonialismens tømmermenn

AFRIKA: Hva er sivilisasjon, hva er tilhørighet, hvor mye kan et menneske tåle, og hvem er de ville, de hjerteløse?

En rystendediagnose over en desillusioneretungdom

DIAGNOSE: Fører håbet til skuffelse og desperationen til terror? Med Alain Bertho kan vi nå tale om en presentisme, altså en vedvarende nutid, uden fortid eller fremtid.

Arven etter Ruth Maier

ANTISEMITTISME: Elsa Kvammes nye dokumentar Ingen hverdag mer forteller jødiske Ruth Maiers historie, som på ingen måte har mistet sin relevans og viktighet.
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte