Axel Jensen – fra smokken til Ovnen


AXEL JENSEN: Torgrim Eggen balanserer i en lesefest av en biografi på stram line mellom Axel Jensens liv og verk.

Idehistoriker.
Email: e-tjoenn@online.no
Publisert: 2019-11-03
        Axel. Fra smokken til Ovnen – storyen om Axel Jensen
Forfatter: Torgrim Eggen
Cappelen Damm, Norge

Axel Jensens liv var et eventyrlig liv: Hans himmel og helvete, rus og ekstase, prestasjonsangst og arroganse er vanskelig å bringe på én formel. Torgrim Eggen har i en lesefest av en biografi balansert på stram line mellom liv og verk og prøvd å trenge gjennom forfatterens selvmytologisering. Tittelen på biografien er tatt fra Lul: «gena må du stresse med hele livet, fra smokken til Ovnen.» For: «Håret, huden, hakket, hele humpekjøret er styrt av dem.»

Det finnes studier av Axel Jensens forfatterskap som pløyer dypere enn Eggen, som Tom Eides Outsiderens posisjoner (1991). Og mange av de morsomste anekdotene er gjenfortalt i Jan Christian Mollestads samtalebok Trollmannen i Ålefjær (1993). Men Eggen trenger bak mytene og skiller mellom fakta og fiksjon uten å bli kjedelig. Han har funnet nye interessante ting i Jensens etterlatte papirer og intervjuet familie, venner og bekjente. Resultatet har blitt en pageturner.

Én løsning på eksistensielle problemer er å finne en livsrytme. Hvis du ikke
svinger, er du ute å kjøre.

Bildet som danner seg av Axel Jensen, er på ingen måte bare sympatisk. Olav Angell kalte ham i sitt minneord i Dagbladet for en «skikkelig drittsekk». Men han innrømmet også at Jensen «skrev bedre norsk enn oss andre forfattere, selv om vi ikke ville innrømme det».

Eggen fikk meg til å lese tre av Jensens romaner om igjen: Ikaros (1957), Line (1959) og Epp (1965). Jeg hoppet over Joachim (1961) – aktuell med tanke på Nick Broomfields ferske film Marianne & Leonard: Words of Love.

Eggen trenger bak  mytene og skiller mellom fakta og fiksjon uten å bli kjedelig.

Ikaros beskriver flukten, å kaste seg så langt vekk geografisk og psykologisk ut av Norge som det er mulig. Line beskriver veien tilbake – med en hjemkomst uten forsoning. Men det er science fiction-romanen Epp som styrer det senere forfatterskapet: Lul (1992) og Og resten står skrivd i stjernene (1995). Hvorfor endte Jensen opp med perspektivet fra Epp?

Abonnement halvår kr 450

Ikaros – …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)