Avviser bombestans

Statsminister Kjell Magne Bondevik gjentok torsdag at det er «enkelte typer» klasebomber som er problematiske. Han avviste bombestans.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

To ganger på en uke valgte statsministeren å «nyansere» synet på klasebomber, til stor forvirring for eksperter på bombetypen. Under redegjørelsen om krigen mot Afghanistan for Stortinget torsdag, uttalte Bondevik at det er «enkelte typer» klasebomber som er problematiske, og at Norge vil arbeide for «å etablere begrensninger på bruken av enkelte typer klasebomber».

Uttalelsen falt til tross for at blant annet Norsk Folkehjelps mineeksperter allerede onsdag slo fast at alle typer klasebomber etterlater seg såkalte blindgjengere – bomber som blir liggende udetonert over lang tid, men som kan eksplodere når de flyttes på. Inntil en tredjedel av ladningene i en klasebombe kan bli liggende udetonert.

Stortinget vedtok i juni i år å be regjeringen om å gi aktiv støtte til et forbud mot klasebomber, på linje med forbudet mot antipersonellminer. Årsaken er at udetonerte klasebomber anses å ha den samme effekten som landminer.

I Stortingets spørretime onsdag uttalte Bondevik at «fem militære mål (i Afghanistan, red. anm.) skal være bombet med klasebomber. Dette skal dreie seg om den typen som ikke blir liggende igjen udetonert».

Overfor Nettavisen avviste lederen for mineenheten i Norsk Folkehjelp, Per Nergård, at det finnes slike klasebomber. – Rapporter og våre egne erfaringer viser at i alle områder hvor det er brukt klasebomber, ligger det blindgjengere som rammer folk i årevis etterpå, sa Nergård til Nettavisen.

Torsdag gjentok Bondevik likevel påstanden for Stortinget.

– Stortinget har vedtatt at Norge skal jobbe internasjonalt for et forbud mot klasebomber. De formuleringene som lå i Bondeviks erklæring, er mye mer forsiktige. Der snakker Bondevik om begrensninger i bruk av enkelte typer klasebomber. Det er faktisk noe annet enn det Stortinget har vedtatt, sier Kristin Halvorsen til Nettavisen.

Statsministeren gjorde det også klart overfor Stortinget at Norge anser terrorangrepet på USA som et angrep «på oss alle» – også i den forstand at det er et angrep på hele Nato som sådan. Derfor har man gitt amerikanerne beskjed om at man er rede til å stille med mannskaper til krigshandlinger.

Om situasjonen for befolkningen i Afghanistan sa Bondevik: – Ett tapt menneskeliv er ett for mye. Ethvert menneske er umistelig.

Han gjorde det likevel klart at krigshandlingene må fortsette, og han avviste bombestans for å hjelpe på den humanitære situasjonen. – FN har bekreftet at den militære aksjonen bare i begrenset grad hindrer hjelpearbeidet. Det er ikke gitt at en bombepause får betydning for den humanitære situasjonen, hevdet Bondevik.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here