Avkolonialiser feminismen!


FEMI-IMPERIALISME: Vestens feminister må heve blikket og se at de med sine egne kamper holder medsøstre nede, er budskapet i den franske statsviteren Françoise Vergès’ nye og velskrevne bok.

Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 2019-07-29
        Un féminisme décolonial
Forfatter: Françoise Vergès
La fabrique éditions, Frankrike

Den franske forfatteren og aktivisten (med doktorgrad i statsvitenskap) Françoise Vergès har skrevet en sterk og svært lesverdig bok om å avkolonisere feminismen. Etter at den kom ut i Frankrike i februar i år, har de fleste landsomfattende aviser og radiokanaler anmeldt den eller intervjuet forfatteren. Hun har et tydelig og viktig budskap: Vestlige feminister forbruker andre kvinner istedenfor å kjempe sammen med dem for bedre levekår. De andre kvinnene kaller hun for «racisée». Ordet finnes på fransk, men lar seg ikke så lett gjengi på norsk. Det blir feil å oversette det med «etnisk», siden vi da går glipp av den politisk ukorrekte hentydningen til rase. Av samme grunn kan det heller ikke oversettes med «fargede». «Rasialisert» er nok den beste norske oversettelsen, selv om dette ordet ikke har vært en aktiv del av vokabularet – før nå.

Françoise Vergès

Den enes frihet, den andres slaveri. Françoise Vergès mener hvite vestlige kvinner har vunnet mange av sine friheter ved å fortsette å holde rasialiserte kvinner nede. Hun skriver provoserende fint at «de rike middelklassekvinnenes komfortable tilværelse er kun mulig fordi millioner av rasialiserte kvinner utnyttes når de produserer klærne middelklassekvinnene bruker, vasker husene de bor i og kontorene de jobber i, passer barna deres og tilfredsstiller deres ektefellers og brødres seksuelle behov». De rike middelklassekvinnene er mer opptatt av å få samme lønn som sine menn enn av at rasialiserte kvinner (og menn) skal ha akseptable arbeidsforhold og lønninger til å leve av.

De rasialiserte kvinnene er helt glemt av feministene. Vergès er regelrett forbanna på den privilegerte likestillingsfeminismen, som hun mener bare viderefører ulikhetene og undertrykkelsen i verden. De hvite rike kvinnene kjemper kun for seg selv uten å ha øye for at deres kamp fordrer at noen tar drittjobbene. Og når også velbemidlede kvinner på den politiske høyresiden har begynt å kalle seg feminister, samtidig som de kommer med homofobe og islamofobe utsagn, mister feminismen troverdighet og relevans. Derfor må vi skifte …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450
       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)