Avkolonialiser feminismen!

FEMI-IMPERIALISME: Vestens feminister må heve blikket og se at de med sine egne kamper holder medsøstre nede, er budskapet i den franske statsviteren Françoise Vergès’ nye og velskrevne bok.

Avatar
Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 29.07.2019
           Un féminisme décolonial Forfatter
Forfatter: Françoise Vergès
La fabrique éditions, Frankrike

Den franske forfatteren og aktivisten (med doktorgrad i statsvitenskap) Françoise Vergès har skrevet en sterk og svært lesverdig bok om å avkolonisere feminismen. Etter at den kom ut i Frankrike i februar i år, har de fleste landsomfattende aviser og radiokanaler anmeldt den eller intervjuet forfatteren. Hun har et tydelig og viktig budskap: Vestlige feminister forbruker andre kvinner istedenfor å kjempe sammen med dem for bedre levekår. De andre kvinnene kaller hun for «racisée». Ordet finnes på fransk, men lar seg ikke så lett gjengi på norsk. Det blir feil å oversette det med «etnisk», siden vi da går glipp av den politisk ukorrekte hentydningen til rase. Av samme grunn kan det heller ikke oversettes med «fargede». «Rasialisert» er nok den beste norske oversettelsen, selv om dette ordet ikke har vært en aktiv del av vokabularet – før nå.

Françoise Vergès

Den enes frihet, den andres slaveri. Françoise Vergès mener hvite vestlige kvinner har vunnet mange avsine friheter ved å fortsette å holde rasialiserte kvinner nede. Hun skriverprovoserende fint at «de rike middelklassekvinnenes komfortable tilværelse erkun mulig fordi millioner av rasialiserte kvinner utnyttes når de produsererklærne middelklassekvinnene bruker, vasker husene de bor i og kontorene dejobber i, passer barna deres og tilfredsstiller deres ektefellers og brødresseksuelle behov». De rike middelklassekvinnene er mer opptatt av å få sammelønn som sine menn enn av at rasialiserte kvinner (og menn) skal ha akseptablearbeidsforhold og lønninger til å leve av. De rasialiserte kvinnene er heltglemt av feministene. Vergès er regelrett forbanna på den privilegertelikestillingsfeminismen, som hun mener bare viderefører ulikhetene ogundertrykkelsen i verden. De hvite rike kvinnene kjemper kun for seg selv utenå ha øye for at deres kamp fordrer at noen tar drittjobbene. Og når ogsåvelbemidlede kvinner på den politiske høyresiden har begynt å kalle seg
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)
Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.