Avblås korstoget

Den amerikanske presidenten George W. Bush har ikke akkurat vist seg fra sin beste side etter terrorangrepet mot USA. I egne rekker har kritikken gått ut på at Bush ikke har vist den nødvendige følsomheten overfor ofrene og deres etterlatte. Enkelte internasjonale kommentatorer og aviser har derimot pekt på presidentens noe uslepne retorikk og dens […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Den amerikanske presidenten George W. Bush har ikke akkurat vist seg fra sin beste side etter terrorangrepet mot USA. I egne rekker har kritikken gått ut på at Bush ikke har vist den nødvendige følsomheten overfor ofrene og deres etterlatte. Enkelte internasjonale kommentatorer og aviser har derimot pekt på presidentens noe uslepne retorikk og dens mulige konsekvenser.

Det blir tross alt vanskelig å tro på Bush når han insisterer på at terroraksjonen er et angrep mot sivilisasjonen med stor S, når han samtidig svarer med primitiv cowboy-slang hentet fra den ville vesten. Toppen av uklokt lederskap utviste han denne uken da han varslet at USA vil gå til korstog mot terroristene. Om presidenten her avslørte sin mangel på historiekunnskap eller om det var bevisst tale, spiller egentlig liten rolle. Poenget er at presidenten, som nå har blitt utpekt av verden som leder av den internasjonale kampen mot terrorisme, nører opp under et fiendebilde og en verdenskonflikt ekstreme krefter har interesse av å opprettholde. Etter den kalde krigens slutt er det skrevet tykke bøker om den konflikten som skal erstatte kapitalisme/kommunisme; den evige kampen mellom godt og ondt – nå under navnet Kristendommen og Islam. På grunn av Bush – og rigide krefter i den muslimske verden – har vi nå fått en tilspissing av en gammel konflikt med begreper som korstog og hellig krig. Vestlige kristne ledere erklærte et blodig korstog mot muslimer i sitt forsøk på erobre tilbake Palestina mellom det 11. til det 13. århundre. I den muslimske verden betyr korstog det samme som religionskrig.

Dersom Bush skal ha noe håp om å få med seg nødvendige arabiske land i kampen mot de skyldige, bør han snarest dempe den vulgære språkbruken. Bush står i fare for å oppvigle også vanlige muslimer som ikke har noe til overs for terrorisme. Bilde av feirende anti-amerikanske muslimer etter terrorangrepet mot USA, er i stand til å oppvigle amerikansk og vestlig patriotisme i enda større grad. Bilde-og språkkrigen kan på den måten berede grunnen for en langvarig moderne krig med historiske røtter. Det er verken den kristne verden, Islam eller kampen mot terrorismen tjent med.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here