Ny-autoritær statsmakt med gode intensjoner

Officious: Rise of the Busybody State
Forfatter: Josie Appleton
Forlag: Zero Books, USA

Reguleringer, anordninger og kontroll – en ny type statsmakt griper stadig mer inn i dagliglivet.  

I boken Officious, som har undertittelen The Rise of the Busybody State, utlegger forfatter Josie Appleton en idé om at vi i vår tid står overfor en helt ny statsformasjon. Hun kaller fenomenet for the Busybody State. Hun slår fast at det ikke dreier seg om en totalitær eller føydal statsformasjon, men et fenomen, eller et stort noe som kommer snikende. Det kommer sigende, liksom bakenifra gjennom solide lag av engelsk tåke, kan vi forestille oss. Dette store er i bevegelse. Det er verken den store pengemoloken eller et overvåkningssystem à la det som fantes i DDR, som er underveis. Den nye statsformasjonen står og skuer ut over oss som en enorm blekksprut med utallige fangarmer. Ingen slipper unna dens oppmerksomhet og kontroll. Men oppmerksomheten har ingen politisk farge eller politisk agenda. Kontrollstaten kan ikke sorteres inn i et skjema der økonomisk vinning eller utbytting er en av målsetningene. Vi kommer derfor til kort med et klassisk marxistisk skjema om at det foreligger en allianse mellom statsmakt og kapitalmakt for å kontrollere individene.

Sivilsamfunnet under avvikling. Det er likevel ingen grunn til å puste lettet ut. Boken er skrevet for å bevisstgjøre. Etter at man har lest den litt over hundre sider lange boken, er det også ganske god grunn til å bli skremt. Hva er i ferd med å skje? Her er det verdt å merke seg at de mange eksemplene først og fremst er hentet fra England og Australia, og i noen grad fra USA. Likevel kan vi kjenne igjen noe av det som nevnes, fra vårt land …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish