On The Inside of a Military Dictatorship Regissør Karen Stokkendal Poulsen

Aung San Suu Kyis vekst og internasjonale fall

MYANMAR: Å omtale Myanmar som et militærdiktatur i 2019 er like provoserende som å hevde at keiseren går uten klær.

Avatar
Aagre leder Burmakomiteen i Oslo.
Email: Audun@burma.no
Publisert: 26.09.2019
323451199
On The Inside of a Military Dictatorship

Karen Stokkendal Poulsen (Danmark, Frankrike)

Det er som i eventyret – prinsessensom skulle arve kongeriket, blir hindret av den onde stefaren. Aung San SuuKyi, datteren til frigjøringshelten Aung San, ble i 25 år nektet regjeringsmaktav det samme militæret som faren etablerte. Filmen OnThe Inside of a Military Dictatorship innledes somet eventyr av H.C. Andersen: «Det begynte med en kvinne og militæret […]. Endag sa de at de ville gi fra seg makten og etablere et ekte demokrati. Planenvar nedfelt i den hellige boken: Grunnloven.» Slik starter dokumentaren, ogslik startet sagaen om reformprosessen. For det skal snart vise seg ateventyret var en fiktiv drøm. For noen ble det et mareritt.

Filmen gir et unikt innblikk i Myanmars reformprosess fra 2011 til 2016, gjennom intervjuer med noen av hovedrolleinnhaverne bak endringene, fra en tid da de skinte som sterkest. Gamle generaler ble sett på som reformatorer, og de vestlige ambassadenes trodde virkelig at reformene var militærets exit-strategi. At generalene innså at de hadde kjørt et ressursrikt land i grøfta, og trengte hjelp utenfra for å bygge et reelt demokrati. Dette ble igjen tolket som en innrømmelse, og en fordekt beklagelse for årtier med drap, voldtekt, fengsling og plyndring. Flere vestlige land, med Norge i spissen, trodde på fortellingen i den grad at de endte med å slå ned på reformprosessens kritikere, som først ble stemplet som hardlinere og spoilere, og hvor organisasjoner som så glasset som halvtomt og ikke halvfullt, ikke lenger fikk samme støtte.

https://vimeo.com/323451199

Det var en kortsiktig strategi. For etter25. august 2017 viste militæret sitt sanne ansikt for en hel verden gjennommassive militære aksjoner av rohingyamuslimene. Over 700 000 ble drevet påflukt. Mange av de vestlige lederne som var sterkest i troen på militæret,valgte å legge ansvaret på Aung San Suu Kyi, mens hærsjefen Min Aung Hlaingutvilsomt hadde det militære, juridiske og reelle ansvaret. Filmen gir viktigebidrag til å forstå hva som egentlig skjedde.

Vingeklippet statsleder

Tittelen På innsiden av et militærdiktatur er enten misvisende eller provoserende. Misvisende fordi filmen beveger seg langt på utsiden av militærets indre liv. Verken hærsjefen eller «den gamle mannen», diktatoren Than Shwe, medvirker i filmen. Ingen i militær tjeneste er intervjuet. Vi er ikke på innsiden. Det må bety at regissøren med tittelen refererer til Myanmar som et militærdiktatur. Det er en sterk provokasjon og kontrast til de rosenrøde brilleglassene reformprosessen ble sett gjennom.

I midten av dette militære forsvarsverket står Aung San Suu Kyi som en vingeklippet statsleder.

Filmen forklarer korrekt at grunnlovensikrer militæret full kontroll i sikkerhetspolitikken, og at militæret stårover den demokratisk valgte regjeringen. I tillegg kontrollerer de tre viktigedepartementer, som en femtekolonnist i regjeringen, samtidig somgrunnlovsendringer krever 75 prosent av stemmene i en nasjonalforsamling der demilitære selv har 25 prosent av representantene. Militæret ser det som sinoppgave å forsvare grunnloven de selv har utformet, med alle midler.

Ny Tid i julegave

… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.