Åtte år ved makten


Barack Obamas åtte år som Amerikas første svarte president banet indirekte veien for landets «første hvite» president, ifølge en av USAs mest innflytelsesrike afroamerikanske skribenter.

Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveig.eckhoff@posteo.net
Publisert: 2018-04-05
We Were Eight Years in Power. An American Tragedy.

Ta-Nehisi Coates’ essaysamling We Were Eight Years in Power tar oss med på en reise gjennom et unikt presidentskap, knyttet an til forfatterens usedvanlige karriere. Coates er til å begynne med en ung og pengelens blogger finansiert av sin kone, og glødende begeistret for rap. Mot slutten av de to valgperiode blir han selv en feiret forfatter (blant annet takket være boken Between the World and Me), med president Barack Obama som sitt siste intervjuobjekt. Obama ble et symbol for amerikanerne, innsettelsen av ham var en slags mirakuløs seier for det demokratiske likeverd-prosjektet. Åtte år senere krasjer de inn i det totale vrengebilde: Donald Trump blir president. Coates forklarer dette ut fra et raseperspektiv.

Trump kunne derimot være som han ville – fordi han var hvit.

Boktittelen er et sitat: Etter den amerikanske borgerkrigen (1861–1865) og avskaffelsen av slaveriet fulgte reformperioden «Reconstruction era». I staten Sør-Carolina var det flertall av svarte innbyggere, flere av dem ble nå tildelt administrative stillinger. Inntil de hvite innbyggerne satte foten ned. Thomas E. Miller stod som representant for «Good Negro Government» – som var hatet av de hvite, ifølge historikeren W.-E. B. Du Bois – men høsten 1895 måtte han slå fast: «Vi hadde makten i åtte år.» Coates hevder det ikke har vært noen vesentlig endring i forholdene for afro­amerikanere etter dette. «White supremacy» gjennomsyrer alle samfunnsforhold, noe forfatteren underbygger med fakta fra egne og andres studier. For mange var USAs første svarte president-familie – så plettfrie og eksemplariske som de var – en anomali, en katastrofe. For noen var president Obama innsatt ved en feil – han var aldri rettmessig president siden han «ikke var født i USA». Trump kunne derimot være som han ville – fordi han var hvit. Den første hvite presidenten i USA. «De hvite» hadde endelig fått landet sitt tilbake.

Coates antyder likhetstrekk mellom Obama og King, og mellom X og seg selv.

Det hvite overherredømmet. Coates tar aldri av seg «rasebrillene»: Systematisk og bunnløs rasisme er for ham roten til det onde. Historien er rammefortellingen og gir forfatterens holdning en grunnmur. På grunn av slaveriet, med brutal utbytting av svarte mennesker, kunne de hvite bygge sin rikdom. De svarte ble ansett som «eiendom» og hadde kun verdi som …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal