Asylbarna går til retten

* Regjeringens engangsløsning for de lengeværende asylbarna omfatter kun et fåtall av de aktuelle barna. Nå går flere rettens vei for å vinne fram mot Utlendingsnemnda.

* 7 søstre ble tvangsutsendt fra Namsos til en flyktningleir Jordan. Nå får de saken sin prøvet for retten. I Irbid har de møtt rettssaksaktuelle Neda Ibrahim (13) fra Sandnes.

Rettssak. Til uka ventes dommen i rettssaken Neda Ibrahim (13) og familien, som var oppe i Oslo tingrett fra 8. til 11. september.

Den nå 13 år år gamle jenta ble, sammen med familien, pågrepet i sitt hjem i Sandnes før valget i fjor, 11. juni, og tvangsutsendt til byen Irbid i Jordan, ikke langt fra grensen det krigsherjede Syria. For andre gang saksøker nå familien staten, i håp om å få vende tilbake til hjemlandet sitt Norge. UNE har opprettholdt avslaget, da foreldrene oppga feil opprinnelsesland da de søkte om asyl i 2003. Nå har de bedt om omgjøring av UNEs nye utvisningsvedtak.

– Staten kom ikke med noe nytt under rettssaken, og jeg mener at familien Ibrahim fremdeles har en sterk sak. Nå gjenstår det å se om domsstolen er enig i dette, sier familiens advokat Arild Humlen til Ny Tid.

Men mens Neda Ibrahim – som Ny Tid i desember kåret til «Årets Nordmann 2013» – og familien venter på svar i byen Irbid i Jordan, sitter en annen tvangsutsendt familie i samme by. De venter på å få saken sin prøvd i den norske rettssystemet. Saken til familien Al Zanghary skal nemlig opp i Oslo tingrett den 20. og 21. oktober.

Familien, som består av syv søstre i tillegg til foreldrene Muhammed og Aida, ble tvangsdeportert til Jordan fra hjembyen Namsos 3. juli i fjor, etter 11 års botid i Norge. De ble tvangsutsendt drøy uker etter Neda Ibrahim, men har fått knapt omtale i rikspressen.

– Vi har det veldig vanskelig. Vi sitter bare hjemme, ingen av barna går på skolen. Vi har ingenting å gjøre her, vi savner hjemmet vårt i Namsos, sier Doaa Al Zanghary (21) til Ny Tid, via telefon fra Jordan. Hun er den eldste av de syv søstrene.

Dette er et utdrag fra Ny Tid 19.09.2014. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid -klikk her.

Kommentarer