Bestill høstutgaven her

Asyl mer enn bare opphold

Den 27. januar var jeg ekstra stolt over å være norsk. Sammen med tusenvis av andre demonstrerte jeg for asylretten. For at mennesker som er i fare for å bli torturert eller drept, skal få lov til å be om hjelp og få en trygg havn her i Norge.
Nå står kampen om hva slags land vi skal være. Vil vi være verdensledende innen menneskerettigheter og rettferdighet, eller stenge døren for folk i nød?
Sosialistisk Ungdom vil vi skal være et land som hjelper. SV er eneste parti som har stemt mot begge rundene med uverdige flyktningforslag fra de andre partiene. Jeg er stolt over å tilhøre det eneste partiet som setter menneskerettighetene først. Men i kampen for at vi skal hjelpe mange må vi ikke glemme det viktigste: at de som får opphold, skal hjelpes på en god måte.
Asyl hjelper deg ut av umiddelbar livsfare, men det er først når du integreres at du får et liv.

Veien til fellesskapet. Ingenting er viktigere for integrering enn språk. Og det er ingen bedre måte å lære språk på, enn å bruke det i arbeid. På en arbeidsplass lærer du både språket i et sosialt fellesskap og gjennom arbeidsoppgavene dine.
Jobb gir lønn, språk og fellesskap. Det gir alt det viktigste i livet. Det gir verdighet.
Altfor mange asylsøkere må leve på sosiale bidrag framfor å være i jobb. Mange sliter i ukesvis, månedsvis eller årevis med å få seg arbeid. Noen vil aldri få det. Vi svikter flyktningene – men også Norge – når de ikke får bidra til fellesskapet. Vi har ikke råd til at disse ressursene står utenfor arbeidslivet.

Asyl hjelper deg ut av umiddelbar livsfare, men det er først når du integreres at du får et liv.

Syriske flyktninger har ofte god utdanning. Midt i krigens grusomheter er det lett å glemme at Syria har vært et nokså utviklet land. Vi får i disse dager sykepleiere, leger og ingeniører flyktende over grensen. Vi må sikre en raskere godkjenning av utdanningen og erfaringen deres, slik at de i neste omgang kan bidra.
Noen kommer uten formelle kvalifikasjoner. Da er det viktig at de får bygge opp erfaring så raskt som mulig. Mange flyktninger må vente i månedsvis, om ikke årevis, på mottak. Hvorfor skal de ikke få få være en del av fellesskapet? Hvorfor skal vi nekte dem verdigheten ved arbeid? Det er på tide å la dem jobbe fra mottaket mens de venter.

Tenk nytt. Noen vil likevel ikke få seg jobb. De vil gå med ledig arbeidskapasitet og ønske om et fellesskap. Samtidig vet vi at det står mange ugjorte oppgaver i det offentlige. Eldre som trenger mer omsorg, skoler som må pusses opp og elever som vil lære om livet utenfor Norge. Men i stedet for å se på flyktningene som en ressurs vi kan bruke, sender vi dem hjem med sosiale ytelser i stedet. Jeg mener vi må tenke nytt om denne første fasen i bosettingen. Om vi lot flyktningene bidra med arbeid for ytelsene de mottok, ville de få et sosialt fellesskap, verdighet og språk, og Norge ville fått flere varme hender og kloke hoder til å utføre viktige samfunnsoppgaver. Dette vil alle tjene på.
Vi skal hjelpe så mange vi klarer her i Norge, men vi må huske at virkelig hjelp krever mer enn opphold. Det krever jobb. Det er på tide å sette flyktningene i arbeid. Slik gir vi flyktningene en bedre fremtid, og vi bygger et sterkere Norge.


Wilkinson er leder i Sosialistisk Ungdom.
nicholas@su.no

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte