Assad-familiens mangeårige maskespill

Syria: Assad-familien har styrt Syria siden 1970. Sam Daghers nye bok viser hvordan familien har klamret seg til makten for enhver pris, og avkler deres kyniske strategier og brutale voldshandlinger.

Francesca Borri
Borri er krigskorrespondent og skriver jevnlig for Ny Tid.
Email: francescaborri@gmail.com
Publisert: 01.11.2019
           Assad or We Burn the Country
Forfatter: Sam Dagher
Little Brown and Company, USA

Assad or We Burn the Country er skrevet av Wall Street Journals Sam Dagher, den eneste vestlige journalisten som var bosatt i Syria da den arabiske våren slo ut i full blomst. Boken er den første som peker på Assad som den ansvarlige for krigen i Syria gjennom vitnemål fra innsiden av regimet: Det er ikke aktivistene som anklager Assad i denne boken, men Manal Tlass – Bashar al Assads nære venn og rådgiver og hittil den med høyest offisielle posisjon som avslører regimet.

Jihadistene møter vi først på side 314 (i en bok på 463 sider). Dette er ikke bare fordi de er en konsekvens av krigen i Syria og ikke dens årsaken til den, men minst like mye fordi 91,6 prosent av de sivile ofrene i Syria er blitt drept av Assads hær.

Ambassadene og femstjernershotellene åpner nå dørene igjen i Damaskus. Og i Saydnaya – byen hvor Assad-regimets mest brutale fengsel fortsatt er i drift; Amnesty International hevder at 17 723 fanger er blitt torturert til døde her – tar våre europeiske parlamentsmedlemmer selfier og hever glass med fransk hvitvin til en skål for de modige forretningsmennene som ikke lar seg skremme av embargoen. Like fullt forteller alle bøker om Syria historien om en krig som riktignok er svært kompleks, men som har én hovedansvarlig: Bashar al Assad.

Klamt grep om makten

Tlass slåss for dialog og reformer, men blir satt på sidelinjen. Bilder av syriske lik ruller over tv-skjermene verden over, og Asma, Bashars kone, stiller seg uforstående til bildene: «Her finnes det da ingen døde?» Det amerikanske magasinet Vogue omtalte nylig Asma som «en rose i ørkenen» og hyllet hennes innsats for å hjelpe de fattige, som fremdeles utgjør hele to tredjedeler av landets befolkning. Samtidig sitter Bashars fetter, Rami Makhlouf, på pengesekken med kontrollen over 65 prosent av Syrias økonomiske midler.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.