Grusomhetens teater

Arven fra anarkismen

The Dilemmas of Lenin: Terrorism, War, Empire, Love, Revolution
Forfatter: Tariq Ali
Forlag:
Hvordan tenkte egentlig Lenin i revolusjonsårene? Tariq Ali bibringer både nyheter og utradisjonelle perspektiver.

I The Dilemmas of Lenin: Terrorism, War, Empire, Love, Revolution setter Ali seg som mål å stille Lenin og den russiske revolusjon i et nytt lys – noe han langt på vei lykkes med. Allerede i innledningen konstaterer han at oktoberrevolusjonen i høyeste grad var en revolusjon, ikke et kupp. Mye av det som følger deretter, legger opp til å bevise denne påstanden. Her skiller tydeligvis ikke den britiske akademiske debatten seg synderlig fra den norske; kuppteorien har selvsagt også mange støttespillere i de britiske miljøene.

Uten Lenin hadde det ikke blitt noen russisk revolusjon.

Alis Lenin-portrett står på mange måter i kontrast til den vestlige tradisjonens, og i denne forbindelse påpeker han at Lenins mest kyniske sitater ofte er hentet fra borgerkrigstiden, da regjeringen han ledet sto midt oppe i en fundamental krig for overlevelse. Sitatene brukes hyppig i Lenin-biografier fra den kalde krigen, og har dannet skole for Vestens oppfatning av russeren.

Avstand til anarkismen.
I The Dilemmas of Lenin er det i stedet Lenin som levende menneske og maktpolitiker som trer frem. Ali ser sin hovedperson som rotfestet i to politiske kulturer: den anarkistiske tradisjonen i Russland, og den sosialdemokratiske verdensbevegelsen med Tyskland . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like